איפה הייתי - מחברות דרום 2018

יעל הדיה

שני עשורים אחרי, חוזרת יעל הדיה אל הקלטה של תכנית טלוויזיה ישנה בכיכובה, שצולמה אי שם בניינטיז. התכנית עצמה עוסקת כולה בזיכרונות מה….סבנטיז, וכך מגלה יעל, בדרך הקשה, כי נוסטלגיה זה לא מה שהיה פעם.

הטקסט הקצר שלפניכם משמש מתאבן לתכנית עצמה, אשר מובאת כאן במלואה.

לא מזמן, צפיתי עם ילדי – שלושה בני עשרה בדרגות חומרה שונות – בתכנית “איפה היינו” של אהוד מנור, שהתארחתי בה לפני – ג’יזז! – 20 שנה!

חשבתי שיעניין אותם לצפות בקטעים שבחרתי, מיקס אקלקטי שכלל, בין השאר, את שקופית ה”סליחה תקלה” המיתולוגית של הערוץ הראשון ואת החשיפה המטלטלת והבלתי נשכחת של “כלבוטק” על תהליך יצור כרוב כבוש במפעל מסויים (ברגלים. עם מגפים. שגם הולכים איתם לשירותים מדי פעם…) שזעזעה את המדינה בימים שבהם עוד אפשר היה לזעזע אותה.

הילדים אכן היו מרותקים, אבל לא לתכנית, אלא אלי. אמא, איזו יפה היית! איזה קול נעים היה לך! זה באמת הצבע של השיער שלך?

היה!

אין לי מושג מה חשבתי כשחשבתי שיעניין אותם לראות את רבקה מיכאלי שרה את “לצבי יש בעיה” בפסטיבל – לא פסטיגל, הזמר 1979. שיר שכל כך השפיע עלי עד שהקלטתי את עצמי שרה אותו על טייפ סלילים.

שעות חיכיתי שמי מהם ישאל אותי מה זה טייפ סלילים, אך לשווא. הם לא נפלו במלכודת הדביקה הזאת, ובצדק: נוסטלגיה היא, במהותה, פאדיחה.

גם המילה “במהותה”.

יעל הדיה

יעל הדיה נולדה בירושלים ב1964, בתו של השופט המחוזי עזרא הדיה והמוסיקאית, גלדיס הדיה, למדה בתיכון שליד האקדמיה למוסיקה, השלימה תואר ראשון בפילוסופיה וב.א. כללי באוניברסיטה העברית, ונסעה לניו יורק להשלים תואר שני בכתיבה יוצרת באוניברסיטת ניו יורק. הדיה כתבה עד כה חמישה ספרים: רביעי בערב” (הוצאת עם עובד 2011), “עדן” (הוצאת עם עובד- הספרייה לעם 2005) “תאונות” (הוצאת עם עובד- הספרייה לעם 2001) “שלושה סיפורי אהבה” (הוצאת עם עובד-הספרייה לעם 1997) ו”הנפשות הפועלות” (הוצאת הד ארצי-מעריב 1994) ספריה: “עדן”, “תאונות” ו”שלושה סיפורי אהבה” היו רבי מכר בישראל ותורגמו לשפות רבות. זוכת פרס ראש הממשלה לספרות בשנת 2010 ובשנת 2011. הדיה היא מהתסריטאיות של הסדרה המצליחה “בטיפול”. בעונה הראשונה כתבה את התסריטים לדמות של נעמה (איילת זורר) ובעונה השנייה את התסריטים לדמות של טליה (אסי לוי), וזכתה באוסקר הישראלי עבור תסריט לשתי העונות. הדיה כתבה שלושה פרקים לסדרה “יחפים” של אורי סיון (הוט, תוצרת הארץ, 2010), בימים אלו הדיה יוצרת סדרה קומית ל”יס”, בהפקת “אנדמול”. הדיה לימדה כתיבה יוצרת באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל אביב ומלמדת תסריטאות בבית הספר לאמנויות הקול והמסך.