דילוג לתוכן המרכזי
המכללה האקדמית ספיר - לימודים לתואר ראשון ושני

תפריט ראשי

  • עמוד הבית
  • על אודות המכללה
    • המכללה האקדמית ספיר
    • מכללת הנגב ע"ש ספיר
    • היסטוריה
    • חזון
    • פנחס ספיר
    • יקירי מכללת ספיר
    • יזכור
  • תואר ראשון
  • תואר שני
  • המכללה הטכנולוגית ספיר
  • המרכז הקדם אקדמי
  • בית הספר לאמנות
  • המרכז ללימודי חוץ והמשך
  • חדשנות ויזמות - ח"י בספיר
  • תקווה ישראלית
  • מעטפת שירותים לסטודנטים ולסגל
  • רישום וקבלה
  • הספרייה
  • הרשמה מקוונת
Enعر

כניסה מזוהה למערכת

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

המכללה האקדמית ספיר

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

סדנה לחוקרות: איך אתקדם בדרגה בספיר, 23.1.23

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

סדנה לחוקרות: איך אתקדם בדרגה בספיר, 23.1.23

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

מרתון כתיבה 17, 11.12.22

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

מרתון כתיבה 16, 4.12.22

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

ריטריט כתיבה, 9.22

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

מרתון כתיבה 10, 6.9.22

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

ריטריט כתיבה, 7.22

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

מרתון כתיבה 3, 23.5.22

  • עמוד הבית

הנציבות להוגנות מגדרית

מרתון כתיבה ראשון, 27.4.22

לחצו לשקופית הקודמת לחצו לשקופית הבאה

הנציבות למניעת הטרדה מינית

הפורום הפמיניסטי

המכללה האקדמית ספיר שמה לה למטרה ליצור סביבה המאפשרת ומעודדת קידום והתפתחות על בסיס כשרון, ולא כפונקציה של מין, מוצא, גזע, נטייה מינית או כל מאפיין חברתי לא רלבנטי אחר. לשם כך נבקש לאמץ מדיניות של הוגנות מגדרית וחברתית, המאפשרת להתגבר על הטיות היוצרות הפליה ולתת מענה לצרכים מיוחדים של נשים, מיעוטים או כל קבוצה הסובלת מהפלייה, בין אם מדובר בסטודנטיות וסטודנטים ובין אם בחברות ובחברי הסגל האקדמי והמינהלי.

לשם כך נאסוף באופן קבוע נתונים הנוגעים להוגנות מגדרית וניתן להם פומבי, נקבע יעדים לשיפור האיזון המגדרי והחברתי בקרב חברי הסגל האקדמי ובמשרות ניהוליות אחרות, נאמץ צעדים להליך קידום שוויוני והשוואת משך השהייה בכל דרגה ונתמוך בפעילות המממונה על ההוגנות המגדרית באמצעות תקציב ותשתיות ארגוניות.

דבר היועצת לנשיא הממונה על הוגנות מגדרית

פרופ' אורנה אליגון דר
פרופ' אורנה אליגון-דר,
יועצת לנשיא הממונה על הוגנות מגדרית

קיים פער בין הדימוי העצמי של האקדמיה, כסביבה נאורה ומתקדמת, לבין מציאות, בה ממשיכים להתקיים פערים משמעותיים בין גברים לנשים. במהלך הקריירה שלהן, נשים נתקלות בחסמים גלויים וסמויים, וככל שהדרגות האקדמיות גבוהות יותר והתפקידים בכירים יותר, שיעור הנשים קטן בהשוואה לשיעור הגברים.

מכללת ספיר חרטה על דגלה ערכים של שיוויון והוגנות חברתית. נדבך חשוב בתפיסת עולם זו הוא חתירה לשיוויון מגדרי באמצעות ייצוג הולם של נשים בכל הדרגות האקדמיות, בתפקידים הבכירים בגופים האקדמיים והניהוליים, ובמוקדי קבלת החלטות אחרים. 

סוגיית הייצוג ההולם של קבוצות חברתיות שונות יכולה להתבטא במימדים נוספים מעבר למגדר (אתניות, לאומיות וכו'), וכן בהצטלבות בין ההשתייכויות החברתיות השונות.

תפיסתי היא, כי קידום נשים דורש הכרה בהצטלבות (intersectionality) בין ממדים שונים של הפליה. בעוד שבפמיניזם הליברלי של תחילת עידן 'הגל השני', בשנות השישים והשבעים של המאה העשרים הדגש היה על משתנה המגדר, לתפיסות תיאורטיות מאוחרות יותר חלחלה התובנה שלא ניתן לנתח אפליית נשים במנותק מרבדים נוספים של הפליה חברתית. כך למשל, ניסיונן של נשים לבנות מהמעמד הבינוני, שונה לחלוטין מניסיונן של נשים שחורות ועניות. אם רוצים לפרוץ את הדרך באקדמיה לכלל הנשים, ולא רק לקבוצה פריבילגית, חייבים להכיר בהצטלבויות אלה ולהבין את הקשיים של נשים המשתייכות לסקטורים מוחלשים או פריפריאליים. הסרת חסמים חברתיים תאפשר לכישרונות מגוונים לפרוח במכללה, ותתרום לשגשוג האקדמיה כולה.

כצעד ראשון לגיבוש מדיניות של ייצוג מגדרי וחברתי שוויוני יותר, בכוונתי לאסוף נתונים על המצב הקיים, ועל בסיס זה לבנות אסטרטגית פעולה להתגברות על חסמים מגדריים ואחרים, לחשיפה ותיקון של הטיות, ולשיפור האיזון המגדרי ומניעת הפלייה חברתית בשלבים השונים של הקריירה במכללה.

תפקידי הוא לשקף להנהלה את מצב ההוגנות המגדרית והחברתית במכללה, ולקדם את ההיבטים השונים של ההוגנות המגדרית והחברתית.

ועדת הוגנות מגדרית

פרופ' אורנה אליגון דר
פרופ' אורנה אליגון-דר,
יו"ר ועדת הוגנות מגדרית, ומשקיפה בוועדת קליטה
ד"ר נוזהה אלאסד
ד"ר נוזהה אלאסד אלהוזייל,
יו"ר הוועדה להנגשת ההשכלה הגבוהה לחברה הערבית לקידום הגינות ושותפות בקמפוס
ד"ר עמרי הרצוג
ד"ר עמרי הרצוג,
חבר בוועדת הצטיינות
פרופ' עינת לחובר
פרופ' עינת לחובר,
חברה בוועדת מי"ה
פרופ' אורית נוטמן-שורץ
פרופ' אורית נוטמן שורץ,
חברה בוועדת מינויים

מנפצות את תקרת הזכוכית

נשות הסגל המינהלי

קמילה מילנר לנדקינד

קמילה מילנר לנדסקינד

מנהלת האגף ללימודי קדם, חוץ והמשך אקדמיים

בת 42, מתגוררת בקיבוץ ארז בעוטף עזה, נשואה לאלון, אמא ללביא, ליה ובר.

בנוסף לתפקידה כמנהלת אגף, מכהנת כממונה מוסדית על מיזם "תקווה ישראלית באקדמיה", אשר שם על סדר היום של מוסדות האקדמיים את סוגיות הגיוון, ההוגנות ,הכלה וקבלת ה"אחר" במטרה לקדם את השותפות בחברה הישראלית.

בתפקידה האחרון הייתה מ"מ מנכ"לית עמותת תוצרת הארץ - ארגון הבונה ומפתח קהילות חיים של צעירים בפריפריה הגיאו-חברתית של ישראל, מעודדים ומובילים אותם לפעול בה כמקום וביסוס לשינוי, לפעולה והשפעה.

היתה בין המייסדות של היחידה למעורבות חברתית במכללה האקדמית ספיר וניהלה אותה מעל עשור. כחלק מתחומי אחריותה הובילה וקידמה שותפות בין המכללה לבין מרחב הנגב המערבי תוך קידום תפיסה חברתית קהילתית וערכית.

בעלת תואר שני בייעוץ ארגוני. ערכה מחקר בנושא משפחות מלוות לילדים ללא עורף משפחתי באוניברסיטה עברית. מעורבת בעשייה קהילתית - חברתית בתחומים מגוונים.

"מאמינה בכל ליבי כי לאקדמיה לצד תפקידיה הקלסיים של מחקר והוראה תפקיד חברתי משמעותי ויקר ערך, אקדמיה מהווה מקור למוביליות חברתית, ומעניקה הזדמנות לסטודנטים ללמוד, להחשף, לעצב את זהותם החברתית ולהשפיע על המציאות בה הם חיים. האקדמיה היתה ועודנה הזדמנות לפריצת תקרת הזכוכית."

מרצות וחוקרות

ד"ר ראויה אבורביעה

ד"ר ראויה אבורביעה

מרצה בבית הספר למשפטים וחוקרת אורחת במכון IREMAM לחקר העולם הערבי והמוסלמי באוניברסיטת Aix-Marseille בצרפת

תחומי מחקר: מחקריה עוסקים בניתוח ביקורתי ופמיניסטי של המשפט בדגש על ההצטלבות שבין משפט, מגדר, דיני משפחה, זכויות אדם ומיעוטים.

פרסומים: פרסמה בכתבי עת מובילים בעולם בנושא דיני האישות של נשים מוסלמיות בישראל. ספרה בתוך החוק, מחוץ לצדק: פוליגמיה, אזרחות ממוגדרת וקולוניאליזם במשפט הישראלי (הוצאת הקיבוץ המאוחד- סדרת מגדרים). ראה אור באוגוסט 2022.

פרסים: מלגת "מעוף" למדענים ערבים צעירים מצטיינים של המועצה להשכלה גבוהה (2020-2023). מלגת פוסט-דוקטורט ע"ש פולונסקי במכון ון ליר בירושלים (2019-2020), מלגת פוסט-דוקטורט בפקולטה למשפטים והתכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת תל אביב (2018-2019), ומלגת פוסט-דוקטורט של סופי דיוויס במכון ליחסים בינלאומיים ע"ש ליאונרד דיוויס (2017-2018). ב- 2018 נבחרה על ידי מגזין גלובס לרשימת 40 הצעירים המבטיחים בישראל מתחת לגיל 40.

תפקידים ציבוריים: חברה בוועדת ההיגוי של מכון זולת לשוויון וזכויות אדם.  

פרופ' אורית נוטמן-שורץ

פרופ' אורית נוטמן-שורץ

פרופ' מן המניין, עובדת סוציאלית (MSW) ואנליטיקאית קבוצתית

הקימה וייסדה את בית הספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר ועמדה בראשותו בעשור הראשון (2003-2013) ומאז 2021 מ"מ ראש בית הספר.
תפקידים ציבוריים ומקצועיים: יו"ר לשעבר של המועצה לעבודה סוציאלית בישראל (2011-2019). כיום נציגת ישראל בארגון הבינלאומי של בתי הספר לעבודה סוציאלית ובשיתוף הפעולה אירופאי במדע ובטכנולוגיה בנושא בריונות, הגירה ושילוב וחברת ועדת ההיגוי העליונה של מרכז הידע והמחקר הלאומי בתחום ההערכות למצבי חרום.
פרסומים ומחקר: פעילותה האקדמית מתבססת על ניסיונה כעובדת סוציאלית, מטפלת וחוקרת. מחקריה מתמקדים במצבי טראומה וחוסן אישיים וחברתיים, שכול ואובדן והכשרה לעבודה סוציאלית. בעבודתה בעוטף עזה קדמה את פיתוח המושגים התיאורטיים "מציאות משותפת" ו"חשיפה מתמשכת" לאיום בטחוני על אנשים בגילאים שונים, קהילות שונות, מטפלים ועובדי טראומה.  מחקריה המשקפים את תרומתה המקצועית, הניבו כ 95 פרסומים וזיכו אותה במענקים בינלאומיים ומקומיים לפיתוח ידע ותוכניות לימודים הרלוונטיות למצבי קונפליקט, משבר ואסון. כיום נמצאת בשלבים אחרונים של פרסום ספר שכותרתו "עבודה סוציאלית תחת אש" בהוצאת פרדס.
פרסים ומענקים: זכתה ב-17 מענקים מחקר מקומיים ובינלאומיים ובמענקים לפיתוח תוכניות לימודים בעבודה סוציאלית מטעם הארגון העולמי והאירופאי לעו"ס. בשנת 2014 זכתה בפרס קטן ובשנת 2016 באות הוקרה מטעם כנסת ישראל, הקרן לידידות ואיגוד העובדים הסוציאליים על מאמציה פורצי הדרך לשילוב עבודה אקדמית ועבודה עם קהילות נזקקות.  
לאחרונה זכתה יחד עם שותפים ממדינות אירופה במענק מטעם הארגון העולמי של בתי הספר לע"ס ליצירת מודולת הוראה מבוססת מחקר והתערבות קבוצתית אותה מנחה עם שותפים מאז פרוץ המלחמה באוקראינה עם עמיתים מבתי הספר לעבודה סוציאלית באוקראינה, המתמקדת בהשפעות מלחמות על הוראת עבודה סוציאלית.

ד"ר רבקה נריה - בן שחר

ד"ר רבקה נריה-בן שחר

מרצה בכירה במחלקה לתקשורת

פרסים: זוכת ISF לשנת תשפ"ג על מחקרה: פנייה לערכים חברתיים חיוביים בזמן מגפה: תפיסות של אנשים מקבוצות שונות בציבור ושל צוותי תקשורת לגבי תקשורת הפונה לערכים של סולידריות ולאחריות אישית.

תחומי מחקר: תקשורת, דת ומגדר.

פרסומים: בשלבי סיום של ספר על מחקר משווה בין נשים מהאמיש לנשים חרדיות. "מסתבר שאחת ההנאות הגדולות של החיים, זה לנסות להבין מה נשים שאינן משתמשות באינטרנט חושבות על אינטרנט וטלפונים חכמים."

בנוסף לספיר, חוקרת אורחת במכון הדסה ברנדייס, חוקרת במכון הישראלי לדמוקרטיה, ולעיתים כותבת טורי דעה ל"הארץ".

"כשומרת מצוות ופמיניסטית רדיקלית, אני מתמודדת כל יום עם המורכבות של ההגדרות האלו. חיה במצב תמידי של תסכול מכל מה שרציתי לעשות ולא הספקתי. בעיקר יודעת שלא אחיה מספיק זמן כדי לקרוא את כל הספרים שהייתי רוצה לקרוא."

פרופ׳ נעמה שפי

פרופ׳ נעמה שפי

פרופסורית מן המניין במחלקה לתקשורת

מלמדת: תקשורת (ראש התוכנית לתואר שני בתקשורת וניו מדיה), תרבות – יצירה והפקה (תואר שני), תוכנית שאר רוח.

חוקרת: היסטוריה תרבותית – השפעת התרבות הגרמנית על התרבות העברית והישראלית, בינוי אומה בישראל, הבניית זיכרון.

ספר חדש: לאומיות בארנק: כסף, זהות ואידיאולוגיה בישראל (מאגנס, 2022), יחד עם פרופ׳ ענת פירסט.

ספרים קודמים: גרמנית בעברית: תרגומים מגרמנית ביישוב העברי 1882–1948 (יד בן-צבי, 1998; פורסם גם בגרמנית); טבעת המיתוסים: הישראלים, ואגנר והנאציזם (אוניברסיטת חיפה / זמורה ביתן; פורסם גם באנגלית ובגרמנית).

בהכנה: זיכרון, חפצים וייצוגים – קובץ מאמרים פרי סדנת חוקרות בהנחיה משותפת עם פרופ׳ עדנה לומסקי-פדר (הוצאת פרדס). פעילות הסדנה התאפשרה תודות לזכייה של הפורום הפמיניסטי במכללה האקדמית ספיר במענק ות״ת לקידום הוגנות מגדרית.

תפקידים ציבוריים: חברה בוועדת היגוי ושיפוט לקידום הוגנות מגדרית במוסדות להשכלה גבוהה; חברה בוועדת המשנה ״קו המשווה״.

מאמינה ביצירתיות וביכולת להשתפר תמיד.

ד״ר ענבל בן-אשר גיטלר

ד״ר ענבל בן-אשר גיטלר

מרצה בכירה במחלקות: תקשורת (ראשת החטיבה לתרבות חזותית), תרבות - יצירה והפקה, ולימודים רב-תחומיים

תחומי מחקר: אדריכלות ותרבות חזותית מודרנית בארץ ישראל וישראל.

פרסומים: ערכה את Israel As a Modern Architectural Laboratory, 1948-1978 (Intellect Books, 2020), עם ענת גבע.

פרסים: פרס "Best Book in Israel Studies" של קרן עזריאלי וספריית קונקורדיה, על ספרה "תרבות אדריכלית בירושלים בתקופת המנדט הבריטי, 1917-1948". הספר מציג את אדריכלות תקופת המנדט מזווית חדשה, ובוחן אותה דרך מחקר של ארבעה בניינים, שהשפיעו על חזות העיר: בניין ימק״א, מלון פלאס, בנייני הסוכנות היהודית ומוזיאון רוקפלר.

תפקידים ציבוריים: יו״ר דוקומומו ישראל לצד יעל אלואיל ויו״ר הוועדה לאדריכלות המאה העשרים של איקומוס ישראל.

בנוסף לספיר, מרצה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

שרון בר זיו

ד"ר שרון בר זיו

מרצה בבית הספר למשפטים

 

תחומי מחקר והוראה: הממשק בין משפט וטכנולוגיה, דיני מידע, דיני קניין רוחני, חדשנות ויזמות. מאמריה של ד"ר בר-זיו מתפרסמים בכתבי עת מובילים והיא מוזמנת להשתתף בכנסים בתחומי מומחיותה בישראל ובחו"ל.

תפקידים ציבוריים: חברה בוועד המנהל של איגוד האינטרנט הישראלי, אשר אמון על התוויית המדיניות והאסטרטגיה של האיגוד.

ד"ר נוזהה אלהוזייל אלאסד

ד"ר נוזהה אלאסד אלהוזייל

מרצה בכירה בבית הספר לעבודה סוציאלית

 

תחומי עיסוק ומחקר: עובדת סוציאלית וחוקרת איכותנית החוקרת נשים, חברות מסורתיות, ידע ילידי, עבודה סוציאלית ילידית ופמיניזם ילידי.

פרסומים: מאמריה פורסמו בכתבי עת בינלאומיים, ומחקריה הוצגו בכנסים ארציים ובינלאומיים. מחברת הספר "כשהצל גדול סימן שהשמש שוקעת" (רסלינג), ספר המביא את סיפורן של שלושה דורות של נשים בדואיות. סיפורה האישי, המתאר את דרכה רצופת המכשולים לאקדמיה, מפורסם בספר צפוי לראות אור בקרוב בספר "מגוונים את מגדל השן -  דור ראשון להשכלה אקדמית - כותבים" (הוצאת פרדס), בעריכת מוטי גיגי, סיגל נגר-רון ותמי רזי.

פרסים: מרצה מעוררת השראה 2020 מטעם התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, זוכת פרס קרייטמן לדוקטורנטים מצטיינים וזוכת פרס השלטון המקומי כאישה פורצת דרך ופעילה חברתית, המקדמת שיתוף פעולה בין האקדמיה לקהילה.

תפקידים ציבוריים: יו"ר הועדה להנגשת ההשכלה הגבוהה לחברה הערבית וקידום הגיונות והשותפות בספיר.

לחצו לשקופית הקודמת לחצו לשקופית הבאה

סטודנטיות ובוגרות

דניאלה גיגי

דניאלה גיגי

סטודנטית שנה ג׳ למשפטים, בת 24, עובדת כיועצת לסגן שר במשרד ראש הממשלה

בשנת 2020 החלה את לימודי המשפטים בספיר, במהלכם נבחרה לראש מדור יזמות חברתית באגודת הסטודנטים והסטודנטיות, התקבלה כאנליסטית למכון "עומק" לעיצוב מדיניות וחקיקה, ועבדה כמנחה ומנטורית באקדמיה ליזמות של רשת בתי הספר הארצית אמי"ת. לאחר מכן מונתה במשרת אמון כדוברת לחברת כנסת. לצד אלו משרתת כקצינה בדרגת סרן בשירות מילואים פעיל, ממשיכה בפעילותה החברתית כסמנכ"לית קהילות ב"התעוררות בירושלים" ואת לימודי המשפטים.
דניאלה בוגרת ארגון LEAD לפיתוח מנהיגות צעירה בישראל, יזמית חברתית שהחלה דרכה בגיל 16, כשיזמה פרויקט חברתי שעוזר לנוער על הרצף האוטיסטי להתנדב לשירות צבאי ולאומי, וכיום עוסק גם בליווי המשך לשילוב נוער על הרצף האוטיסטי בכלל המסגרות והשלבים שאיתם יפגשו במהלך חייהם הבוגרים.

לי נגאוקר

לי נגאוקר

סטודנטית שנה ד' ללימודי אמנות במכללת ספיר

רכזת פרויקט מעשה אנושי ביחידה למעורבות חברתית במשרד הדיקן ומנהלת תרבות בפאב שדרות

"השנה הזו הייתה מלאת השראה ומעוררת מחשבה יצירתית. השנה גיליתי חומר שבכל התעסקות איתו גיליתי את עצמי מחדש.
העבודות שלי אינן יוצאות מתוך מסר או אמירה חותכת אלא מתוך רגש ואינטואיציה. התחלתי לעבוד עם עץ, לקחתי ארבעה פלטות שלמות של עץ לבוד, רכנתי על הרצפה והתבוננתי בטקסטורה שקיימת בעץ ובמעין תנועה מדיטטיבית עקבתי אחרי על קו וקו בעזרת פסטל בצבע שחור. אילולא רכנתי על ברכיי והתקרבתי אל החומר, לא הייתי מגלה את הקווים המופלאים שקיימים בו, לא הייתי מרגישה אותו.
העבודות משרות שקט אך אם עוקבים אחרי הקווים מרחוק ולאט לאט מתרחקים מגלים את הסערה שמתחוללת בהן.
אני לא יודעת להגדיר מה זו היצירה הזו, אבל זה שם וזה נוכח.

בבית הספר לאמנות, מלמדים אותך לחשוב אחרת, להתבונן פנימה, להציף את עצמך ומשם לתפוס את המכחול או לאחוז בחימר ולהוציא את נפשך."

אושרת רביבו

אושרת רביבו

מצטיינת יתרה, שנה ד', תשפ"ב, בית הספר למשפטים

בת 45 מתגוררת במיתר, נשואה ואמא לשלושה, עובדת כסגל מנהלי באוניברסיטת בן גוריון

"הגעתי ללימודי משפטים לאחר מחשבה והתלבטות. מצד אחד, יש בי תשוקה מתמדת ללמוד, להתפתח ולהעשיר את עצמי. מצד שני, אחרי שני תארים, להתחיל שוב תואר ראשון אינטנסיבי ולוותר על הנוחות בחיי, לא החלטה קלה..
החלטתי לנסות ולבחון את זה, ובחרתי נכון. למדתי שפה חדשה שבעיני חשוב לרכוש גם אם אין רצון לעסוק בתחום. ללמוד על זכויות וגם על חובות שלנו, ללמוד על מורכבות המציאות בישראל בעיניים משפטיות - 'פותח את הראש' ומרחיב את נקודות המבט. אבל, ידע משפטי כולל גם חובה מוגברת על מי שיודע אותו, לפעול. לא לעצום עיניים, להצביע ולהתריע על עוולות ולפעול לחברה הגונה והוגנת יותר.

בסופו של דבר, ההצטיינות לא הופכת אותנו לאדם טוב יותר בעולם. במציאות מורכבת כמו שלנו, מה שחשוב בעיני, לצד מצוינות אקדמית, פרטית או מוסדית, היא היכולת להבין את העומד.ת לפנינו ולא לבטל אותו.ה, גם (ובעיקר) אם אנחנו חלוקים בדעותינו. חופש הביטוי מאפשר, ואולי מחייב אותנו, להביע את הרגשות והדעות שלנו, אבל יש לומר את הדברים בדרך המכבדת גם אותנו וגם את מי שאנחנו חלוקים עמו.ה."

נטף דגני

נטף דגני

מצטיינת יתרה, שנה ב', תשפ"ב, שיווק טכנולוגי

במקור מהכפר הירוק, רמת השרון וכיום מתגוררת בבאר שבע. מנהלת השיווק בארגון טק7, ארגון המעודד יזמות וחדשנות בנגב ומעניק ידע, חיבורים ועוצמה ליזמים צעירים וסטרטאפים בתחילת דרכם.

״התחלתי ללמוד ולהתפתח כמעצבת גרפית והתואר פגש אותי במפתיע בהתחברות לתשוקה שלי לעזור לעסקים לייצג עצמם בצורה הטובה ביותר."

מירי בן יקר

מירי בן יקר

סטודנטית שנה א' למשפטים, האישה הראשונה בראשות מפעל "ICL" באתר סדום

מהנדסת תעשייה וניהול בעלת תואר ראשון ושני, אשר שימשה בתפקידי ניהול מגוונים כמנהלת מערכות מידע ותשתיות ב"קמהדע". בשנת 2011 החלה את דרכה ב-ICL כמנהלת תכנון פיקוח וייצור, מנהלת לוגיסטיקה ומחסנים ובשנת 2018 עשתה היסטוריה כאשר היתה האישה הראשונה, שמונתה כראשת מפעל המלחים בחטיבה הדרומית באתר סדום. "האישה הראשונה בסדום", כמו שנאמר עליה בקרב אנשי ונשות מפעלי ים המלח.

מירי תושבת מיתר, נולדה והתגוררה מרבית חייה בדימונה. הוריה עלו ממרוקו ומצרים וגידלו אותה ואת ששת אחיה ואחיותיה בדימונה של שנות ה-'70-'80. אם לשתי בנות ושני בנים, עסקה בעבר גם בפוליטיקה המקומית ואף הייתה חלק ממועצת העיר דימונה.

החלה ללמוד משפטים במסלול ערב בשנה"ל שתפ"ב ולא מוותרת על חלומה ללמוד משפטים, תוך המשך עבודתה כראשת מפעל.

מירי אומרת: "מנהיגות, רצון, נחישות ותעוזה הם המרכיבים למתכון המנצח, כל אחת יכולה לכבוש יעדים אם רק תאמין ותרצה. כל אישה שמאתגרת את המערכת, יוצרת בעצמה את השינוי המיוחל."

שני אטלי

שני אטלי

יו"ר אגודת הסטודנטים והסטודנטיות במכללת ספיר

 

סטודנטית בבית הספר למשפטים, שנה ג'.

פעילות ציבורית: בסוף שנת הלימודים הראשונה, יחד עם סטודנטיות וסטודנטים נוספים, השתתפה בהקמת "מועצת הסטודנטים והסטודנטיות למשפטים", שאיגדה את נציגי המסלולים ופעלה לקידום הרווחה, אקדמיה ופעילויות פנאי והעשרה לכלל הסטודנטיות והסטודנטים למשפטים. בשנה השנייה לתואר, הקימה יחד עם סטודנטיות נוספות מבית הספר למשפטים את "התא הפמיניסטי של הסטודנטיות והסטודנטים למשפטים", שפועל תחת המועצה. כחלק מהפעילות בתא הפמיניסטי, פעלה לקדם פעילות משפטית, חברתית ואקטיבית לקידום סוגיות מגדריות, בין אם בתוך כתלי המכללה ובין אם מחוצה לה.

"נולדתי וגדלתי במצפה רמון, במדבר שקט ומרוחק. המדבר לימד אותי לפעול מתוך שלווה פנימית והתבוננות. כבר בתור ילדה למדתי מהי הישרדות, מהו מחסור ואיך אפשר לצמוח ממנו. התבגרתי והפכתי לעצמאית מאוד מהר ועם השנים למדתי להשיג, לשאוף בנחישות ולהתקדם לעבר מטרות שאני מציבה לעצמי. אני בוגרת תואר B.A בפסיכולוגיה ותואר M.A בממשל, אסטרטגיה ודיפלומטיה. בעבר עבדתי כיועצת תקשורת לעמותות וגופים ציבוריים וכדוברת פוליטית בכנסת. כיום אני סטודנטית בשנה ג׳ למשפטים ובשנתיים האחרונות ריכזתי את הפרויקטים ״הפוך על הפוך״ ו״ניידת לילה״ של עמותת עלם בשדרות".

חלא אבו ג'עפר

חלא אבו ג'עפר

סטודנטית שנה ב' בבית הספר לאמנויות הקול והמסך

פעילות ציבורית: "למדתי בבית ספר "עהד" למצוינות במדעים ובאותן השנים התנדבתי במספר מקומות; הייתי צלמת אירועים של בית הספר, שיחקתי בתיאטרון, פעילה בתנועות נוער ולימדתי ילדים לכתוב ״בכתב הערבי״. אחרי סיום הלימודים עבדתי ב"עדי נגב - נחלת ערן". המקום הזה הפך אותי להיות אישה טובה יותר, הטיפול באנשים עם צרכים מיוחדים שזקוקים לסיוע בביצוע הפעולות הבסיסיות ביותר לימד אותי כמה החיים שלנו הם לא מובנים מאליהם."

התחלתי ללמוד בספיר בתכנית "שער לאקדמיה", והיום אני לומדת קולנוע - לצערי הסטודנטית הבדואית היחידה בביה"ס. ההחלטה ללמוד קולנוע הייתה לא פשוטה, התפיסה בחברה הבדואית היא שנשים צריכות להתרחק מקולנוע, כמו משאר מקצועות האמנות. אני חולמת על היום שבו יהיו נשים בדואיות נוספות שלומדות קולנוע, לספר את הסיפור שלנו מנקודת המבט שלנו. בישראל כיום ישנם פחות מעשרה בדואים שעוסקים בקולנוע, מתוכם רק שתי נשים כולל אותי.

למרות שאני רק שנה ב' לתואר, יש לי היום עבודה בתחום ואני חולמת על עתיד שבו אוכל להגיד לילדים שלי את המשפט שאני שמעתי מאחי: "האמא היא חצי מהחברה והאישה היא החצי השני". ביום שבו המשפט הזה יהיה נוכח וחי בחברה שלנו, אשיב לאדם שהטביע משפט אחר בחברה שלנו, ניזאר קבאני ששאל: למה בחברה שלנו הנשים הן דווקא אלה שעומדות נגד זכויות הנשים?" ואגיד לו שהמשפט שלו, כבר לא נכון."

לחצו לשקופית הקודמת לחצו לשקופית הבאה

מידע ונתונים

תכנית ות"ת להוגנות מגדרית באמצעות מדד "קו המשווה" במכללה האקדמית ספיר - תשפ"ב

גוונים באקדמיה, דוח מחקר - מגוון לאומי, אתני, מגדרי ומרחבי בקרב הסגל והסטודנטים במכללה האקדמית ספיר - 2020

הפורום הפמיניסטי, דוח מאפיינים תעסוקתיים של סגל המרצים במינוי במכללה: היבטים מגדריים - 2018

פעילויות והזדמנויות

קבוצת מחקר לחוקרות בנושא גישות מחקר במדעי הרוח הדיגיטליים

קול קורא להגשת הצעות לקבוצת מחקר לחוקרות בנושא גישות מחקר במדעי הרוח הדיגיטליים

מנטורינג: נשים תומכות בנשים

פרופ' עינת לחובר
פרופ' עינת לחובר,
מובילת הפרוייקט
ד"ר שני קונה
ד"ר שני קונה,
מובילת הפרוייקט
  חוקרת התנהגות ארגונית, מרצה בכירה במחלקה לניהול המשאב האנושי, מומחית לקשרי סיוע ומנטורינג בארגונים, מדריכה ומלווה את המשתתפות בפרוייקט המנטורינג.

מרצות ספיר היקרות,
מתוך הנחה שלכל אחת מאיתנו יש מה ללמד וגם מה ללמוד אחת מהשנייה, אנו רוצות לגבש במכללה מודל פמיניסטי של מנטורינג. החתירה היא למנטורינג שמבוסס על יחסים לא הירארכיים, הכולל היבטים רגשיים ואשר יתייחס גם למרחבים נוספים בחיים, מעבר למרחב העבודה. הכוונה להתחיל בהפעלת התכנית מיד לאחר הפסח בתשפ"ב, ולמשך השנה האקדמית הבאה.

הפרוייקט מיועד למרצות במינוי ושלא במינוי, בשלבים שונים בהתפתחות האקדמית שלהן (אך רק כאלה שלאחר הגשת הדוקטורט), במסלולי העסקה שונים (מחקר/הוראה/יצירה) ומתחומי דעת שונים.

מעוניינת לשמש מנחה לעמיתה במכללה ו/או להיות מונחה על ידי עמיתה במכללה?
צרי קשר עם נציבות ההוגנות המגדרית כדי להצטרף לפרוייקט.

חדר משלך

אין לך פינת עבודה שקטה משלך? נאלצת לכתוב על שולחן האוכל כשהילדים קופצים מסביב? האם את אמא לילדים צעירים שהמחקר שלה סבל פגיעה קשה בגלל סגר ובידודים?
 
זמן מחקר שקט הוא משאב יקר. משרד אישי בו ניתן להשאיר ספרים ולעבוד בשקט יכול לעזור - לשם כך השקנו את פרויקט "חדר משלך"

מחקרים מצביעים על כך כי נשים נפגעו קשה יותר בתקופת הקורונה, ופרויקט זה הוא חלק מהמענה של המכללה ליוזמת ות"ת/מל"ג לאימוץ תוכנית רגישה מגדרית להתמודדות עם השפעת נזקי משבר זה.

משרד ראשון (על בסיס חלוקת זמן) יוקצה לקראת סוף סמסטר ב' תשפ"ב.
הקצאות נוספות במסגרת הפרויקט תעשינה לפי הביקוש והאפשרויות.

תקופת ההקצאה
חצי שנה, עם אפשרות להארכה לתקופה של עד חצי שנה נוספת (באישור הוועדה להוגנות מגדרית) בכפוף לקיום צורך מחקרי.
 
הגשת מועמדות
נא למלא את הטופס המקוון עד סוף מרץ 2022 באמצעות הקישור הבא:

* להגשת מועמדות *

  • הפניה מיועדת לחברות סגל במינוי.
  • תינתן עדיפות בהקצאה לחוקרות, המטופלות בילדים צעירים, שנפגעו במיוחד בתקופת משבר הקורונה.
  • יילקחו בחשבון זמני השימוש המבוקשים.
  • בחינת ודירוג הבקשות יבוצעו על ידי הועדה להוגנות מגדרית, בהתאם לאמות מידה שתקבע קודם בחינת הבקשות.

מרתוני כתיבה

פרופ' ענבל בן אשר גיטלר
ד"ר ענבל בן אשר גיטלר,
מובילת הפרוייקט
רויטל בן עמי
גב' רויטל בן עמי,
מובילת הפרוייקט
   

בקרקס החיים, אנו נדרשות למלא עשרות תפקידים ביום - מרצה, חוקרת, מחנכת, וגם, על הדרך, לקיים את חיינו הפרטיים (בצורה מושלמת, כמובן). אז איפה נמצא זמן לכתוב את הפרק? מתי יהיו לנו כמה שעות שקטות לסיים את המאמר?
אז החלטנו לעשות מעשה והקמנו את מרתוני הכתיבה לחוקרות בספיר. מבית היוצר הנפלא של הפורום הפמיניסטי, יצאנו לדרך עוד לפני מגפת הקורונה, לקיום מרתונים פיזיים ומקוונים.
כעת, בשיתוף הנציבות להוגנות מגדרית, אנו יוצאות עם סדרת מרתוניים במכללה.

מה אנו עושות במרתון?

יום של כתיבה ממוקדת ללא הסחות דעת, למשך של 8-10 שעות. המרתון המשלב שיטות עבודה פרודוקטיביות, הצבת יעדים אישיים ליום העבודה ופידבק ועידוד משאר המשתתפות.  
מספר המקומות מוגבל ל-15 לכל מרתון, אז מהרו להירשם!

תאריכים קרובים והרשמה למרתונים

שפה שוויונית למען שוויון בהישגים

שנים רבות נהוג היה לפנות בלשון זכר רבים בעת פנייה לקהל רחב הכולל נשים וגברים יחדיו.  בשנים האחרונות עולה המודעות לכך שפנייה לנשים בלשון זכר מבטאת ומשמרת סטריאוטיפים ופערים מגדריים ומשפיעה על ביצועים ותפיסת העצמי, ויותר ארגונים, מוסדות ואנשי ציבור בוחרים להשתמש בשפה שוויונית בפניות לקהל הרחב.

מהי בכלל "שפה שוויונית"?

שפה שוויונית היא שפה שאינה ממוגדרת, כלומר אינה פונה למגדר מסוים. השפה העברית, כמו הצרפתית, הגרמנית והספרדית היא שפה ממוגדרת מכיוון שהדקדוק שלה מחייב התייחסות למגדר. למה חשוב להשתמש בשפה שוויונית? איך זה משפיע עלינו?

בשנים האחרונות פורסמו מחקרים המציגים מתאם בין שפה ממוגדרת לאי-שוויון מגדרי בעבודה, בכלכלה ובחינוך והמדגימים כי לשימוש בשפה ממוגדרת יש השלכות שליליות על נשים. מחקרן של תמי קריכלי-כץ וטלי רגב עסק בהשפעה של שפה מגדרית באקדמיה, ומצא שכאשר מבחנים מנוסחים בלשון זכר, נשים מצליחות פחות מגברים. ההשפעה של ניסוח מגדרי על נשים פוגמת לא רק בציונים עצמם, אלא משפיעה גם על המוטיבציה ועל תחושת המסוגלות העצמית.  

אז איך מנסחים מבחנים ועבודות בשפה שוויונית?

  1. ניסוח ניטרלי – מגדרית: ניסוח ניטרלי הוא המכליל ביותר ופונה לכל הא.נשים על הרצף המגדרי. הוא כולל שימוש במילים שאינן ממוגדרות או שהכתיב שלהן זהה בצורת הזכר והנקבה.
    1. שם הפועל
      1. דוגמאות: נא לציין את התאריך, חשוב להסביר, יש למלא את מספר הת.ז, לסמן, לנמק, לפרט, ליישם.
      2. מתי מומלץ להשתמש: כדי לנסח הוראות ולתאר פעולות.
    2. שם הפעולה
      1. דוגמאות: הכניסה עם תו ירוק בלבד, שעת ההתחלה של הבחינה, הרשמה, בדיקה, הפעלה.
      2. מתי מומלץ להשתמש: מתאים להוראות קצרות ופשוטות ולתיאור בפלטפורמות דיגיטליות.
    3. ציווי ברבים
      1. דוגמאות: סמנו את התשובה, בחרו אחת מהאפשרויות, נמקו מדוע, כתבו, פרטו והסבירו.
      2. מתי מומלץ להשתמש: בניסוח שאלות והוראות.
    4. גוף ראשון רבים
      1. פעלים בעבר ובעתיד, מילות יחס ושמות עצם עם שייכות בגוף ראשון רבים מאפשרים ניסוח  ניטרלי שאפשר לקרוא בשתי הצורות.
      2. דוגמאות: עד כה סיימנו את הפרק השני בסילבוס, לאחר שהגשנו את כלל המטלות.
      3. מתי מומלץ: במקום לפנות בגוף ראשון רבים (סיימתם/הגשתם).
    5. גוף שני יחיד
      1. דוגמאות: לאחר שעשית את המטלה, אם כתבת, אם טרם הגשת, קראת, לך, אותך, שלך, תשובתך, טענתך.
      2. מתי מומלץ להשתמש: בפנייה בגוף שני יחיד שחשוב שתהיה אישית.
    6. נקודה או לוכסן
      1. דוגמאות: סטודנטיות.ים, ראש/ת מחלקה.
      2. מתי מומלץ להשתמש: כשאין ניסוח יותר אלגנטי ורוצים להדגיש שהפנייה היא לכל המגדרים, או בפנייה לקהל רגיש לניואנסים מגדריים (הלוכסן עשוי להיתפס כבינאי בעוד שנקודה נתפסת כמכלילה ומשקפת רצף מגדרי).
  2. פירוט מגדרי
    1. במצבים בהם לא מצאנו אפשרות אחרת לניסוח, אפשר פשוט להוסיף מילה.
    2. דוגמאות: מוזמנות ומוזמנים לטקס, זוהי קריאה לכם ולכן, על הסטודנטים והסטודנטיות  להגיש.
  3. מגוון ומגדר בדוגמאות:
    1. הרבה פעמים יש שימוש בדוגמאות של בעלי מקצוע או עסקים שונים בבחינות ובמטלות. יש להימנע מהטיות מגדריות בניסוח הדוגמאות.
    2. דוגמאות: מיכל היא מהנדסת, יאיר הוא אח במקצועו, ראיד סטודנט למשאבי אנוש.
    3. ממה חשוב להימנע: "רופאים ואחיות", "פרופסור וסטודנטית", "מפקדים וחיילות".

לקריאה נוספת:

  1. Davis, Lewis & Megan Reynolds (2018). Gendered language and the educational gender gap. Economics Letters, 168, 46-48.
  2. Prewitt-Freilino, Jennifer L., T. Andrew Casewell, & Emmi K. Laakso (2012). The gendering of language: A comparison of gender equality in countries with gendered, natural gender, and genderless languages. Sex Roles, 66(3-4), 268-281.
  3. Mavisakalyan, Astghik (2015). Gender in language and gender in employment. Oxford Development Studies, 43(4), 403-424.
  4. Jakiela, Pamela & Owen Ozier (2018). Gendered language (Policy Research working paper no. 8464). World Bank Group.
  5. תמר קריכלי-כץ וטלי רגב (2021). האם השפה העברית מכשילה נשים? ממצאים מחמישה ניסויים. סוציולגיה ישראלית כב(1).
  6. דפנה איזנרייך (2020) לכתוב לכולםן – המדריך לכתיבה שוויונית וניטרלית מגדרית. דברו אלינו.

יצירת קשר

קורל יצחקי
קורל יצחקי
רכזת הנציבות להוגנות מגדרית

אנחנו כאן בשבילך

equity@sapir.ac.il

קבוצת ווטסאפ בנושא ההוגנות המגדרית במכללה

הקבוצה משמשת לפרסם דברים כמו סיוע במקורות, פרסום של אירועים רלוונטיים והזדמנויות למלגות לנשים, שיתוף חומרי מדיה ומחקרים רלוונטיים, להתייעץ בנושאים הקשורים להוגנות מגדרית (כלליים או אישיים ונקודתיים), להתעדכן בפעילויות של הנציבות להוגנות מגדרית או לחפש שותפה לפרויקט מחקרי.
וכמובן, שהפוליטיקה היחידה שעוסקות בה היא פוליטיקה מגדרית ומחזקת עבור נשים, והכל תוך שמירה על תרבות דיון וכבוד הדדי, ומבלי להיכנס לדיונים בתחומים שהם באחריות פונקציות אחרות במכללה.

להצטרפותלוגו וואטסאפ

ריטריט 25-27.7.22

רטריט 25-27.7.22

ריטריט כתיבה 28-30.9.22

רטריט 28-30.9.22

כנס לחוקרות בספיר

סדנה לחוקרות 23.1.23

  • לוגו פסטיבל קולנוע דרום
  • לוגו דיקן הסטודנטים
  • לוגו תקווה ישראלית
  • לוגו חי בספיר
  • ספירלה
  • לוגו קול הנגב
  • לוגו מעממול
  • לוגו פסטיבל מדרום
  • אגודת הסטודנטים לוגו
  • מדיניות
    • הצהרת נגישות
    • מדיניות פרטיות
    • הנחיות בדבר חוק חופש המידע
    • החלטת בימ"ש על הסדר פשרה בתובענה ייצוגית
  • נהלים ותקנונים
    • ועדת משמעת
    • נוהל מצלמות אבטחה
    • תקנון לימודים אקדמי
    • תקנון שכר לימוד אקדמיה
    • טופס אישור לקיום פעילות פוליטית בקמפוס
  • שרותים
    • הנציבות למניעת הטרדה מינית
    • נציבות לקבילות סטודנטים
    • המרכז לקידום ההוראה והלמידה
    • זרקור סגל ספיר
    • פורום פמיניסטי
    • הנציבות להוגנות מגדרית
  • מידע שימושי
    • לוח שנה אקדמי
    • איך להגיע?
    • דרושים
    • מכרזים
    • קולות קוראים

עיצוב ופיתוח: Fatfish - web & mobile design and development

תנאי שימוש ופרטיות | כל הזכויות שומרות למכללה האקדמית ספיר ע"ר

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Linkedin
  • Instagram