כתב אישום משפט מבוים - שוחד בחירות

באמצעות  צוות ההגנה תלמידי פרקטיקה הפרקליטות הפלילית הלכה ומעשה

כתב-אישום

כללי

1. בכל המועדים הרלבנטיים לאישום זה, כיהן הנאשם 1 כראש עיריית קריית ספיר. להלן: "העיר" או "היישוב".
  2. בכל המועדים הרלבנטיים לאישום זה, שימשה הנאשמת 2 כמזכירתו, יד ימינו והמוציאה והמביאה מטעמו של הנאשם 1.
  3. הנאשם 3 הוא הבעלים של גרידיטאון 2020 בע"מ, חברה קבלנית לעבודות בנאיות, המתמחה בבניית מבני ציבור, בניית מגדלים למגורים ובנייה צמודה לקו המים. להלן: "גרידיטאון" או "החברה".
  4. ביום 1.11.22 התקיימו בחירות מוניציפליות ביישוב. הנאשם 1 בראשות מפלגת "ספיר שלנו", התמודד לקדנציה שניה בראשות העיר, ומולו התמודדו לאותה משרה, הראל פתחיה בראשות סיעת "רוח ים" -הסיעה לגלישה בגלים גבוהים, וגלינה גלינוביץ בראשות סיעת "ברית הזוגיות ומשפחה חדשה". להלן: "הבחירות"; "הראל"; "גלינה".
  5. החלק הכללי הוא חלק בלתי נפרד מכתב אישום זה.

א. העובדות

1. הנאשמים בתאריך 10.8.22, או בסמוך, במשרדי העירייה, קשרו קשר וזממו מזימה, לגרום לכך, שכל עבודות הבנייה של העירייה ביישוב, יבוצעו ע"י גרידיטאון, בכך שהנאשם 3 יזכה במכרזים שהעירייה מפרסמת מעת לעת, על יסוד מידע שיעביר אליו הנאשם 1 באמצעות הנאשמת 2.
  2. ביום 1.10.22, שכר הנאשם 3 קומת משרדים בבניין מגדל העיר, הקים שם מטה בחירות עבור סיעת "ספיר שלנו" ומינה לראש המטה, בשכר, את ד"ר סיימון ספיר, המתמחה בפרסום, שיווק, סקרי דעת קהל וניהול קמפיינים. למטה גויסו 50 עובדים, ונרכש ציוד טלפוניה ומדיה מן המתקדמים בעולם. הנאשם 3 הורה לד"ר סיימון להזמין השכרה של 200 מיניבוסים ולהתקשר בהסכם עם כל המוניות ביישוב, שיעמדו לרשות "ספיר שלנו" ביום הבחירות.
  3. במעשיהם כאמור לעיל, לקח הנאשם 1 שוחד מנאשם 3 בעד פעולה הקשורה בתפקידו והנאשם 3 נתן שוחד  לעובד הציבור כהגדרתו בסעיף 290(ב) לחוק העונשין התשל"ז-1977
  4. לפני מועד הבחירות, ביום 31.8.22  או בסמוך לו, הוצג בפני הנאשם 1 סקר בחירות סודי, שנערך  בקרב מדגם מייצג של תושבי היישוב, שהראה יתרון  קל  למועמד הראל פתחיה, על פני הנאשם 1.
  5. הנאשם 1 הראה את תוצאות הסקר לנאשמת 2 וביקש ממנה להיפגש עם הראל ולהציע לו להסיר את מועמדותו מראשות העיר ולחתום עם הנאשם 1 הסכם קואליציוני, לפיו מובטח לו שעם היבחרו לראשות המועצה, יפעל הנאשם 1 למנות את הראל למנהל רשות החופים בעיר.
  6. מיד בסמוך, התקשרה הנאשמת 2 להראל, הודיעה לו כי באפשרותה לסייע לו בהשגת התפקיד בו חשק מאז ומעולם, והשניים קבעו להיפגש. בכך שהבטיחו להראל עבודה, עשו הנאשמים 1 ו-2 מעשה שחיתות בבחירות.
  7. הנאשמת, ביום 1.9.22 בסמוך לשעה 22:00, בדירתה, לאחר שבשלה להראל ארוחת ערב דשנה והשקתה אותו ביין, פיתתה את הראל להיכנס עמה לחדר השינה, בו דאגה להתקין קודם לכן, ציוד צילום והקלטה משוכלל.
  8. עם שחר העירה הנאשמת 2 את הראל, פתחה את דלת הארון, הציגה בפניו את המצלמה שהותקנה בו, ואיימה עליו בפגיעה שלא כדין בשמו הטוב ובצנעת הפרט שלו, שאם לא יסיר את מועמדותו לראשות העיר, מעשה שהוא רשאי להימנע מעשייתו, היא תיגש לאשתו עם הקלטת בה הוא מצולם מקיים עמה יחסי מין.   בכך, סחטה הנאשמת 2 את הראל פתחיה באיומים. הראל התלבש, התקשר לאשתו אבישג  ובהמשך שניהם ניגשו למשטרה להגיש תלונה.
  9. ביום 27.10.22 התקשרה גלינה להזמין שירות מוניות ביום הבחירות עבור אמה המבוגרת ודודתה הנכה, וכן עבור שתי חברותיה החיות כזוג והמתגוררות בבית מרוחק מהיישוב, על מנת שיוכלו להגיע לקלפי ביום הבחירות. בכל תחנות המוניות נמסרה לה אותה תשובה: "מצטערים כל המוניות תפוסות ביום הבחירות".  בו ביום, ניגשה גלינה להגיש תלונה במשטרה נגד הנאשם 1, בגין הפרעה לבחירות.
  10. בחיפוש שערכה המשטרה ביום 3.11.22, במטה הבחירות של "ספיר שלנו", נתפסו 12,452  מכתבים אישיים לתושבי הישוב, בעלי זכות הצבעה. ב- 6,720 מהם הודפסה הבטחה למתן ברכה, ע"י הרב צדיק הבאבא פנטה וב 4,174 הובטחה התרת נדרים ע"י הרב הצדיק רב זלמן מקוצמאך, באם יצביע הנמען לנאשם 1.  בכל היתר הופיעו קללות, חרמות ומיני מיתות משונות, שיוטלו על הנמען, באם לא יצביע לנאשם 1.
  11. במעשיהם כאמור לעיל, קשרו הנאשמים לבצע עבירות מסוג פשע ועוון,  נתנו ולקחו שוחד, עשו מעשי מרמה והפרת אמונים, סחטו באיומים ועשו מעשי שחיתות והפרעה בבחירות כהגדרתם בס' 86, 88 לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), תשכ"ה – 1965

ב. הוראות החיקוק

1. קשירת קשר לביצוע פשע - עבירה לפי סעיף 499 (1) לחוק העונשין תשל"ז-1977. (להלן: חוק העונשין)
  2. לקיחת שוחד - לנאשם 1 - עבירה לפי סעיף 290(א) לחוק העונשין
  3. מתן שוחד - לנאשם 3 - עבירה לפי סעיף 291 לחוק העונשין
  4. מרמה והפרת אמונים  לנאשמים 1 + 2 - עבירה לפי סעיף 284 לחוק העונשין
  5. סחיטה באיומים - לנאשמת 2 - עבירה לפי סעיף 428 לחוק העונשין
  6. שחיתות ואיום בבחירות - לנאשמים 1+2 סעיפים 88(4) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), תשכ"ה - 1965
  7. שחיתות ואיום בבחירות - לנאשמים 1+3 סעיפים 88(6) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), תשכ"ה - 1965
  8. הפרעת בחירות לנאשמים 1+3 - עבירה לפי סעיף 86(א) (3) לחוק הרשויות המקומיות (בחירות), תשכ"ה - 1965

ג. עדי התביעה

1. משקלטי המחוז, משטרת ישראל
  2. רפ"ק יואב חקרני, משטרת ישראל
  3. רס"מ דקל מאור, משטרת ישראל
  4. אבישג פתחיה, רחוב הזעם  19 קריית ספיר
  5. הראל פתחיה, רחוב הזעם 19 קריית ספיר
  6. סיימון ספיר, מגדל העיר 7, קומה 21
  7. גלינה גלינוביץ, רחוב החירות 22
  8. רס"ב בני, משטרת ישראל
  9. רס"ר יפעת דוידי משטרת ישראל
  10. רס"ב עמנואל מורנו, משטרת ישראל
  11. רס"ר שריקי משטרת ישראל
  12. רס"ב נחום מזוז משטרת ישראל

היום, ‏‏כ"ה ניסן, תשפ"ג
16 אפריל,  2023

נועם פרקליטוביץ, עו"ד
סגן בכיר לפרקליט המחוז

הודעה לנאשמים

1. הנאשם יכול לבקש שימונה לו סנגור ציבורי אם מתקיים בהם אחד התנאים לזכאות נאשם לייצוג, המנויים בסעיף 18(א) לחוק הסנגוריה הציבורית, התשנ"ו - 1996.
  2. בהתאם לס' 15 ו- 15א' לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] התשמ"ב – 1982 מודיעה המאשימה כי ישנה אפשרות שהתביעה תעתור למאסר בפועל.