חדש על המדף: עיר בלי זיכרון: בין דומיננטיות להגמוניה תרבותית ביחסי שדרות-שער־הנגב, ספרו של ד"ר מוטי גיגי, מרצה בכיר במחלקה לתקשורת

אם רוצים להבין את זרמי העומק של הקונפליקט הפנים־יהודי בישראל, שלאורך השנים כונה בשמות שונים - ישראל הראשונה והשנייה, יחסי מרכז-פריפריה, יחסי מזרחים-אשכנזים, ובשנים האחרונות שוב דובר בשיח הציבורי על ישראל הראשונה והשנייה, צריך להבין לעומק את טיב היחסים בין עיירות הפיתוח לקיבוצים השכנים להן.

ספר זה מתעמק ביחסים בין שדרות וקיבוצי המועצה האזורית שער־הנגב, החל משנות החמישים, יחסים שראו עליות ומורדות במהלך השנים. יחסים אלו החלו עם הקמת המועצה האזורית שער הנגב בשנת 1950 והקמת מעברת גבים-דורות בשנת 1951 , העלייה הגדולה של יהודי ארצות האסלאם בתחילת שנות החמישים ומדיניות פיזור האוכלוסין, בעיקר לעיירות פיתוח. מחקר זה חוקר את היחסים בין עיירות פיתוח וקיבוצים לאורך שבעה עשורים דרך מקרה הבוחן של שדרות-שער־הנגב ועומד על התפיסות החברתיות והפוליטיות השונות מאוד של שני הצדדים לצד העוינות ההדדית. משמעותו של מחקר זה להבנת המציאות הישראלית קיבלה משנה תוקף לאחר הטבח של השבעה באוקטובר 2023 בשדרות ובמועצה האזורית שער הנגב, שהם חלק מעוטף ישראל (עזה).

ד"ר מוטי גיגי

ד"ר מוטי גיגי, יליד שדרות, הוא סוציולוג. מרצה בכיר במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר. ערך (עם סיגל נגר־רון ותמי רזי) את הספר "מגוונים את מגדל השן: דור ראשון להשכלה אקדמית - כותבים" (2022). מאמרו (עם פרופ' ארז צפדיה) "Frontieriphery: An Anti-positivist Ontological Approach to Intersectional Investigation" ראה אור בכתב העת Ethnopolitics (2023).

לראיון עם ד"ר מוטי גיגי על ספרו באתר "בחברת האדם"

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

 הכשרת סטודנטיות בדואיות
לאחרונה הסתיים בהצלחה קורס ייחודי לפיתוח מיומנויות תעסוקה באמצעות הנחיית קבוצות, שנועד לבוגרות ולסטודנטיות מהחברה הבדואית. הקורס, שנמשך 75 שעות פרונטליות, העניק למשתתפות כלים מעשיים מעולמות ההנחיה, התיאטרון, המנהיגות והפיתוח האישי. במהלך הקורס למדו המשתתפות כיצד לבנות סדנאות, לתכנן ולהנחות מפגשים, לעמוד מול קהל, לתמחר תכניות עבודה ולפתח חשיבה יצירתית וממוקדת קהל יעד.
טקס פתיחת המרכז לחקר החברה הבדואית
אתמול (ג'), התקיים במכללה האקדמית ספיר, טקס פתיחת מרכז הידע לחקר החברה הבדואית בנגב, ברשות פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל. ברכו בטקס: פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל, ראש המרכז, גב' אורנה גיגי, מנכ"לית המכללה האקדמית ספיר, מר יואב אילון, מנהל תחום בכיר מרכז פיתוח אזורי משרד החדשנות המדע והטכנולוגיה, ח"כ ד"ר יאסר חג'יראת, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, מר ליאור כלפה, מנהל אגף בכיר לפיתוח כלכלי וחברתי בחברה הבדואית, מר עטיה אלעסם, ראש המועצה לכפרים הבלתי מוכרים וד״ר מחמד אלנבארי מנכ״ל ינאביע ויו״ר ועדת ההיגוי.