פרופ' נורית גרץ, חוקרת תרבות ופרופסור אמריטה באוניברסיטה הפתוחה, זכתה בפרס מפעל הפיס לאמנויות ולמדעים ע"ש לנדאו לשנת 2024 בתחום חקר התרבות.

פרופ' גרץ, מייסדת התוכנית לתואר ראשון במחלקה לתרבות – יצירה והפקה במכללה האקדמית ספיר, משמשת כיום כחברת סגל במחלקה.

פרס לנדאו ניתן כאות הוקרה והערכה לאנשי תרבות, למדענים ולאנשי אקדמיה על מצוינותם, תרומתם והשפעתם על המחקר, המדע, האמנות וחיי התרבות בישראל.

בנימוקי הזכייה ציינו צוות השופטים כי: "פרופ' גרץ היא חוקרת בולטת של התרבות הישראלית ובעלת מוניטין אקדמי בין-לאומי. המחקר של פרופ' גרץ חוצה תחומים ומשלב ספרות, אמנות, קולנוע, היסטוריה, פסיכולוגיה, פילוסופיה וסוציולוגיה. הבין-תחומיות משמשת את גרץ כדי להאיר את מורכבותה של החברה הישראלית, לחקור סוגיות יסוד בה, ולהתבונן בהן במבט לא צפוי. פרופ' גרץ היא חוקרת פעילה, שעבודותיה השפיעו ומשפיעות על דורות של חוקרים, יוצרים וסטודנטים. כאינטלקטואלית שיוצאת ממגדל השן, יש לה השפעה רחבה על הציבור. היא אמיצה מספיק כדי לשבור דיכוטומיות בין מחקר אקדמי לבין עבודה יצירתית, ולבחון סוגיות היסטוריות, חברתיות ומוסריות דרך נרטיבים בדיוניים וממשיים".

מבין ספרי המחקר של פרופ' גרץ ניתן למצוא את "מקהלה אחרת", ספר העוסק בשורדי שואה, זרים ו-"אחרים" בתרבות הישראלית, בקולנוע ובספרות; "שבויה בחלומה", ספר שמעלה את הדיון במיתוסים בתרבות הישראלית ומנתח את השפעתם על תפיסת המציאות; וספרה האחרון בפרוזה "ממילא גורלך נחרץ", הכולל נוסח חדש לרומן וכן כתיבה חדשה אודות אדיפוס המלך בראי סיפור התקופה של מגפת הקורונה.

פרופ' נורית גרץ: "כשהודיעו לי על הזכייה בפרס התגובה הראשונה שלי היתה לקפוץ מהכיסא ולצלצל לבנות שלי. התגובה השנייה היתה היסוס, האם אפשר לשמוח אחרי אירועי ה-7 באוקטובר, לשכוח את כל ההרוגים, החטופים והמפונים? ובין התגובות הסותרות הללו, עלתה ההבנה – המחקרים שחבריי ואני עורכים, הספרים שאנחנו כותבים והפרסים שאנחנו זוכים בהם – כל אלה הם עדות חיה לקיומה של תרבות, ספרות ויצירה פורחת בארץ. הם ההוכחה לכך שניתן לדמיין עולם טוב יותר לאחר ה-7 באוקטובר, ואף לסלול את הדרך אליו. הם הראיה לכך שיש תקווה, ואסור לנו לוותר עליה".

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

קבוצת מחקר עו"סים שינוי
השבוע הושקה קבוצת מחקר עוס"ים חוקרים ומיישמים, ביוזמת מרכז מידע וחקר החברה הבדואית בנגב, בראשותה של פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל. הקבוצה מאגדת 14 עובדות ועובדים סוציאליים, מרביתם בעלי תואר שני, אשר חברו יחד לקידום עשייה מחקרית משמעותית מתוך מחויבות עמוקה לשדה העבודה הסוציאלית ולפיתוחו. מטרתה לקדם מחקר מעוגן בשדה העבודה הסוציאלית בחברה הערבית בדרום, לעודד פיתוח של פרקטיקות חדשניות וממוקדות קהילה, הנשענות על ידע ילידי ומקומי ולחזק את מקומה של החשיבה הביקורתית והרפלקטיבית בקרב אנשי המקצוע. במהלך מפגש ההשקה הוצגו עקרונות התוכנית, מבנה הפעילות והתוויית הכיוונים המרכזיים להמשך הדרך.
3 שנות פעילות למיזם הלאומי אקדמיה - תעסוקה
נציגות מכובדת למכללה ההאקדמית ספיר בכנס לציון 3 שנות פעילות למיזם הלאומי אקדמיה - תעסוקה. המיזם הלאומי הייחודי של מרכז אדמונד דה רוטשילד לחיבור השכלה גבוהה ותעסוקה ומנהל תעסוקת אוכלוסיות במשרד העבודה פועל במכללת ספיר בהצלחה רבה כבר 3 שנים. במסגרתו נערכו פעולות רבות לקידום תעסוקתיות במחלקות הפיילוט, מפגשי סגל עם מעסיקים ובוגרים, שלוב סיורים, סדנאות הכנה לעולם העבודה במסגרת השיעורים, כנסים עם שותפים מהתעשייה והוטמעו קורסי רוחב לכלל הסטודנטים במיומניות הליבה. השנה, התקיים לראשונה שבוע קריירה עם עשרות סדנאות, פאנלים ויריד תעסוקה בו לקחו חלק למעלה מ-70 מעסיקים.