הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) הודיעה לאחרונה על שינוי מדיניותה וכי תתחיל לפרסם נתונים על בסיס מוצא הכוללים דור שלישי, נתונים המודדים את אי השוויון בחברה הישראלית בין מזרחים לאשכנזים.

החלטה זו התקבלה בעקבות מאמרה של ד"ר סיגל נגר-רון, סוציולוגית, חברת הסגל הבכיר במחלקה ללימודים רב-תחומיים, חוקרת סוגיות של אי שוויון בישראל, "סטטיסטיקה לאומית, קטגוריזציה אתנית ומדידת אי-שוויון בישראל", שהתפרסם לפני שנה, ובעקבות התגייסותן של חברת הכנסת אמילי מואטי והאגודה לזכויות האזרח שפנו משפטית להלמ"ס.

במאמרה, נגר רון הראתה כיצד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תרמה ליצירת הקטגוריות "אשכנזים" / "מזרחים", כקטגוריות מדעיות, אובייקטיביות וניטרליות כביכול בעשורים הראשונים לאחר קום המדינה ולמחיקת הקטגוריות הללו ממדדי אי השוויון בעשורים האחרונים. עד עכשיו, הלמ"ס מדדה מוצא רק עבור מי שנולד בחו"ל או שאביו נולד בחו"ל ומאחר וכ-50% מהאוכלוסייה היהודית הם כבר דור שלישי ורביעי אין לנו מידע עדכני על אי-השוויון בין מזרחים לאשכנזים.

ד"ר סיגל רון

ד"ר סיגל נגר-רון, סוציולוגית, חברת הסגל הבכיר במחלקה ללימודים רב-תחומיים, חוקרת סוגיות של אי שוויון בישראל: אני שמחה לבשר שמאבקי נשא פרי. לא עוד עיוורון אתני. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תאסוף ותנתח מידע על אי-השוויון בין מזרחים לאשכנזים ותפרסם אותו לציבור. בתחתית הפוסט קישור להודעת הסטטיסטיקאי הראשי. זהו שינוי מדיניות דרמטי. השיח  בעשורים האחרונים על מזרחים ואשכנזים התבסס על ספקולציות או משאלות לב. כעת יהיו בידינו נתונים אמפיריים עדכניים אודות אי-השוויון בין מזרחים לאשכנזים. אלו יוכלו לשמש בסיס למדיניות מתקנת".

חלק מתוך מגוון המאמרים בעיתונות שעלו בנושא, בעקבות שינוי המדיניות:

24.8.22 כלכליסט - המהפכה העדתית של הלמ"ס: תחל לפרסם את הפערים הכלכליים בין אשכנזים למזרחים

Ynet 26.8.22 - מזרחים דור שלישי? מעכשיו סופרים אתכם

28.8.22 הארץ - הודאה נדירה בטעות: למ"ס תבדוק פערים בין מזרחים לאשכנזים בדור השלישי

 

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

האם מקדונלד'ס עלולה לסגור את סניפיה בארץ בגלל המלחמה? "ההחלטה של מקדונלד'ס העולמית לרכוש את המסעדות שלה מהזכיין הישראלי עמרי פדן אינה תמרון אסטרטגי בודד. על סמך החלטותיה בעבר, יש סיכוי סביר שהשלב הבא יהיה סגירת סניפי החברה בארץ." מאמר חדש לד"ר וילי אברהם, ראש המחלקה לשיווק טכנולוגי ולנועה ברנע לוי, מרצה במחלקה למנהל ומדיניות ציבורית. למאמר המלא במעריב עסקים
המדינה תעביר 200 מיליון ש״ח למכללה האקדמית ספיר, המוסד האקדמי החשוב בנגב המערבי והמעסיק הגדול ביותר בעוטף ישראל. בהמשך להחלטת הממשלה, יועברו למכללה האקדמית ספיר 200 מיליון ש״ח. הכספים נועדו לשיקום אקדמי וקהילתי שיבטיח את חיזוק הנגב המערבי בעקבות השבת הרצחנית ואת החזרה הבטוחה ללימודים בספיר. נשיא המכללה, פרופ' קידר: "אנו מברכים על החלטת הממשלה. התכנית האסטרטגית שאושרה על ידי הממשלה היא שאפתנית וחשובה.