ברוח המורשת של האמנית מיכל שמיר ז"ל: השקת תואר ראשון חדש לאמנות במכללה האקדמית ספיר, לאחר שנים של עשייה ענפה והישגית בבית הספר והגלריה לאמנות.

בראש המחלקה תעמוד האוצרת והחוקרת ד"ר אורית בולגרו: "היה לי הכבוד להכיר את מיכל ולעבוד עמה יחד בהגשמת החזון לבניית המחלקה. אני נכנסת לתפקיד בתחושת אחריות עמוקה, ומביאה איתי קשב והערכה גדולה למורשתה. המחלקה האקדמית החדשה לאמנות מביאה עמה בשורה של תקווה כבית ליצירה בנגב, ושל הובלת שיח אמנותי מחויב ומעורב חברתית״.

המכללה האקדמית ספיר משיקה מחלקה אקדמית חדשה לתואר ראשון מעשי באמנות, במתכונת דו חוגית לבחירת הסטודנטים: אמנות ותרבות, או אמנות ולימודים רב-תחומיים בשילוב עם תעודת הוראה באמנות. הלימודים במחלקה לאמנות כוללים הכשרה מקיפה במגוון מדיה אמנותיות, החל מטכניקות קלאסיות ועד לטכנולוגיות עכשוויות: רישום, ציור, צילום, וידיאו ארט, פיסול, מיצב ומיצג. המחלקה האקדמית החדשה לאמנות בספיר תהווה מרחב של יצירתיות, התפתחות מקצועית וחקירה אישית וחברתית, בהנחיית סגל אמניות ואמנים מוביל בשדה האמנות הישראלי.

המחלקה החדשה מסמנת את המעבר של בית הספר לאמנות אל מחלקה אקדמית לתואר ראשון (BA), מהלך שיזמה ראשת ביה"ס לאמנות, האמנית מיכל שמיר ז״ל, שנפטרה בטרם עת. שמיר, אמנית מוערכת בשדה האמנות ואשת חינוך, הקדישה את חייה להנחלת כישורים, ביטוי עצמי ורגישות אמנותית לדורות של אמנים בדרום, מתוך מחויבות אמנותית וחברתית עמוקה. היצירתיות, המעוף והמסירות שלה הותירו חותם עמוק על הסטודנטים, על הקולגות ועל קהילת האמנות כולה. במהלך 20 שנות כהונתה, שמיר ז״ל הקימה, ניהלה וקידמה את בית הספר לאמנות, חברה ותרבות, וכן את הגלריה לאמנות במכללת ספיר. היא הובילה אותם להישגים בשדה האמנות הישראלית, מתוך תשוקה גדולה ליצירה וחזון חברתי פורץ דרך.

עם פתיחת המחלקה החדשה בשנת הלימודים תשפ״ו, תעמוד בראשה ד"ר אורית בולגרו, אוצרת עצמאית, מרצה וחוקרת. תחומי מחקרה הם תרבות חזותית וביקורת תרבות, אוצרות ותיאוריה של האמנות. ספרה, ״שׁתי פנורמות״, יצא לאחרונה בהוצאת "רסלינג" (2025). במסגרת ניסיונה הרב בשדה האמנות הישראלי, היא אוצרת תערוכות במוסדות ציבוריים ופרטיים בארץ, ביניהם: מוזיאון תל אביב לאמנות, מוזיאון חיפה לאמנות, מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית, מוזיאון בת ים לאמנות, מרכז אדמונד דה רוטשילד, ועוד.

ד"ר אורית בולגרו, ראשת המחלקה הנכנסת, אומרת עם כניסתה לתפקיד: ""מיכל שמיר ז"ל הייתה עבורי דמות מעוררת השראה. היה לי הכבוד להכיר את מיכל, לעבוד עמה יחד בהגשמת החזון לבניית המחלקה, ולראות מקרוב את טביעת האצבע הייחודית שהותירה במחלקה ובסטודנטים. אני נכנסת לתפקיד בתחושת אחריות עמוקה, ומביאה איתי קשב והערכה גדולה למורשתה. יחד עם שותפיה לדרך - סגל המחלקה, אמנים.ות ומרצים.ות בכירים.ות בשדה האמנות הישראלי - נקדם יוצרים ויוצרות במסע החניכה של לימודיהם, בבניית מרחב אמנותי של יצירה, מחשבה ופעולה. במקום ובזמן הזה, המחלקה האקדמית החדשה לאמנות מביאה עמה בשורה של תקווה כבית ליצירה בנגב, ושל הובלת שיח אמנותי מחויב ומעורב חברתית״.

פרופ' עמרי הרצוג, רקטור המכללה האקדמית ספיר: "אמנות תמיד היתה חלק מהותי במכללה האקדמית ספיר, ופתיחת המחלקה האקדמית ללימודי אמנות היא צעד חשוב ומרגש לצמיחה, יצירה וחדשנות בין-תחומית, כמו גם לביסוס הקשר בין אמנות לחוסן אישי ואיזורי. היא תאפשר לסטודנטים.ות לפתח קריירה כאמנים פעילים, להמשיך ללימודי תרפיה לאמנות בספיר או לפעול בתחומי חינוך לאמנות. אני רוצה לברך את ראשת המחלקה החדשה, ד"ר אורית בולגרו, שמצטרפת אלינו עם ניסיונה העשיר. כך נמשיך לפתח את בית הספר לאמנות שהוקם ונוהל על ידי חברתנו מיכל שמיר ז"ל במשך שנים רבות".

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

קבוצת מחקר עו"סים שינוי
השבוע הושקה קבוצת מחקר עוס"ים חוקרים ומיישמים, ביוזמת מרכז מידע וחקר החברה הבדואית בנגב, בראשותה של פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל. הקבוצה מאגדת 14 עובדות ועובדים סוציאליים, מרביתם בעלי תואר שני, אשר חברו יחד לקידום עשייה מחקרית משמעותית מתוך מחויבות עמוקה לשדה העבודה הסוציאלית ולפיתוחו. מטרתה לקדם מחקר מעוגן בשדה העבודה הסוציאלית בחברה הערבית בדרום, לעודד פיתוח של פרקטיקות חדשניות וממוקדות קהילה, הנשענות על ידע ילידי ומקומי ולחזק את מקומה של החשיבה הביקורתית והרפלקטיבית בקרב אנשי המקצוע. במהלך מפגש ההשקה הוצגו עקרונות התוכנית, מבנה הפעילות והתוויית הכיוונים המרכזיים להמשך הדרך.
3 שנות פעילות למיזם הלאומי אקדמיה - תעסוקה
נציגות מכובדת למכללה ההאקדמית ספיר בכנס לציון 3 שנות פעילות למיזם הלאומי אקדמיה - תעסוקה. המיזם הלאומי הייחודי של מרכז אדמונד דה רוטשילד לחיבור השכלה גבוהה ותעסוקה ומנהל תעסוקת אוכלוסיות במשרד העבודה פועל במכללת ספיר בהצלחה רבה כבר 3 שנים. במסגרתו נערכו פעולות רבות לקידום תעסוקתיות במחלקות הפיילוט, מפגשי סגל עם מעסיקים ובוגרים, שלוב סיורים, סדנאות הכנה לעולם העבודה במסגרת השיעורים, כנסים עם שותפים מהתעשייה והוטמעו קורסי רוחב לכלל הסטודנטים במיומניות הליבה. השנה, התקיים לראשונה שבוע קריירה עם עשרות סדנאות, פאנלים ויריד תעסוקה בו לקחו חלק למעלה מ-70 מעסיקים.