ספר חדש לנורית גרץ, פרופ' מן המניין במחלקה לתרבות - יצירה והפקה - "ממילא גורלך נחרץ".

מעל לשלושה מיליון איש כבר מתו בעולם, מספר הנדבקים בישראל הגיע לשני מיליון מאתיים, ראש הממשלה הכריז על תקנות חירום לסגר כללי, ואני עוברת מאוראן לפירנצה, ומפירנצה לאתונה ועוד אחורה, ומגיעה בסופו של דבר למגפה בתבאי, שהתרחשה במאה החמישית לפני הספירה במחזה של סופוקלס, אדיפוס המלך. כאן עדיין הכול ברור, יש חטא ויש עונש ויש אשמה וכפרה, וכאן, למרות שכבר הפסקתי לחפש אותו, אני מוצאת את הגיבור שלי, אדיפוס.

זה האיש שחקר מדוע פרצה המגפה בתבאי וגילה שהוא האשם, הוא זה שטימא את העיר כשרצח את אביו ושכב עם אמו, הוא האיש שהצליח להפוך למלך ולעשות חיל עד שכל חייו התהפכו והוא איבד את אשתו, את המלוכה ואת מאור עיניו. אבל הוא גם התינוק שהוריו זרקו למות בהרים כשהיה בגיל שלושה ימים ובסוף ימיו שני בניו היו שותפים לגירושו מהעיר. והוא לא מבין: איך הגורל הזה שממנו ניסה לברוח חזר והיכה בו לפני מותו. זהו. זה יהיה הנושא של הספר שלי, ולא רק אדיפוס יהיה הגיבור הראשי שלו, גם סופוקלס וגם אני. והמגפה כבר לא מפחידה כל כך, לא מאיימת. אני פוקחת עיניים בבוקר, מנסה להיזכר: "איפה אני?" ואז מכת האור מהחלון הפתוח, כן, אני כאן. עכשיו. ועוד מעט הכול נגמר. ואז אני קמה, אוכלת ארוחת בוקר, שותה קפה ומתחילה לקרוא את אדיפוס המלך והכול מתחיל מחדש.

"ממילא גורלך נחרץ", בהוצאת דביר, הוא ספר גלוי עיניים. נורית גרץ, שיצרה נוסח חדש של רומן (השניים האחרונים: ים ביני ובינך, 2015 ומה שאבד בזמן, ביוגרפיה של ידידות, 2020) כותבת כאן מחדש את אדיפוס המלך ומחלצת ממנו, באומץ, ברגישות ובפיכחון בהיר, את סיפור התקופה שלנו ואת הסיפור האינטימי שלה עצמה.

פרופ' נורית גרץ

פרופ' נורית גֶ‏רְץ, מייסדת המחלקה לתרבות - יצירה והפקה וראש המחלקה לשעבר, פרופסור אמריטה לספרות וקולנוע באוניברסיטה הפתוחה, שימשה בעבר כראש המגמה העיונית בחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב. תחומי המחקר המרכזיים שלה הם ספרות עברית, קולנוע ישראלי ופלסטיני, חברה ותרבות ישראלית, טראומה וזיכרון פרטי וקולקטיבי. גרץ זכתה במענקים ופרסים שונים על מחקריה וספריה.

צילום נורית גרץ: איציק שוקל

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

הרצאה בניהול משאבי אנוש
מובילת תחום ה-HR Transformation באמדוקס במפגש עם סטודנטים לניהול משאבי אנוש. איך בונים יחידת משאבי אנוש שמתפקדת כשותף אסטרטגי בארגון גלובלי, המונה עשרות אלפי עובדים? את התשובה לשאלה המאתגרת הזו קיבלו השבוע סטודנטים משנה ג' במחלקה לניהול משאבי אנוש, במפגש מיוחד עם גב' נאוה איל, Head of HR Transformation & Operational Excellence בחברת אמדוקס (Amdocs). המפגש, שהתקיים כחלק מהחיבורים שמבצעת המכללה בין העולם האקדמי לתעשייה, העניק לסטודנטים הזדמנות נדירה להציץ אל "מאחורי הקלעים" של תהליכי עומק באחד הארגונים המובילים במשק.
ביקור מגרמניה בספיר
לאחרונה אירחנו בספיר משלחת ממשרד החינוך הפדראלי הגרמני וממרכז התיאום לחילופי נוער ישראל-גרמניה ConAct, שהגיעו לישראל לחתימה על הסכם חילופי נוער וצעירים משתי המדינות לשנת 2026. עוד הצטרפו לביקור: נציגים ממשרד החוץ ומהרשות הישראלית לחילופי נוער וצעירים. חברות וחברי המשלחת הגיעו לספיר אחרי ביקור באתר הנובה ונפגשו עם ד"ר אורי לב, דיקן לעניינים אקדמיים ועם לימור פלנטר פרן, ראש המשרד הבינלאומי.