הכול בקול - הפיזיקה שמאחורי מכשירים אקוסטיים

הספר "הכל בקול" חוקר את תופעת הקול, מנסה להבין אותה ולהשיב בין השאר על השאלות הללו: אילו התמוטט סלע גדול בלב המדבר או עץ היה נופל בלב יער רחוק, במרחק של מאות קילומטרים מיצור חי כלשהו, האם היה משמיע קול בנפילתו? אנשים שונים ישיבו תשובות שונות לשאלה עתיקה זו. מבחינה אובייקטיבית יש שיאמרו כי הקול יישמע מכיוון שקול אינו מתקיים רק בראש המאזין. לעומת זאת, מבחינה סובייקטיבית, יש שיאמרו כי קול מחייב מישהו שיאזין לו. מה נכון? האם תשובה מורכבת זו קשורה למהות הקול? ספר זה נכתב לנוכח צורכי הסטודנטים והמורים המלמדים, מתוך רצון לעדכן את הוראת הפיזיקה ולמלא את המחסור בספרי לימוד בתחום זה, המשויך להוראת הגלים. בספר זה יש פיתוח הדרגתי של מושג הקול תוך המחשה ניסויית מובנית, וכן ביטויים מתמטיים המתארים תופעה מופלאה זו. ההמחשות נבחרו כך שקורא סקרן יוכל לחזור על רוב הניסויים בסביבה ביתית ללא צורך בציוד מעבדה מיוחד. גם לקוראים שאינם בקיאים ברזי המתמטיקה הפיזיקלית המתארת את הקול, חיבור זה עשוי להוות חוויה ייחודית ולפתוח אשנב חדש להוראת הפיזיקה לרמות השונות.

ד"ר יובל בן אבו הוא מרצה במחלקות: שיווק טכנולוגי, מדעי המחשב וניהול תעשייתי בספיר. מלמד קורסים מתקדמים בפיזיקה ובמתמטיקה. מחקריו עוסקים בפיזיקה ביולוגית (ביופיזיקה) ופיזיקה של מצב מוצק ורך במחקרים של הוראת הפיזיקה בנושא קול, חום, גופים קשיחים ורכים. בשנים האחרונות עוסק במחקר משותף ומתקדם עם המחלקה לפיזיקה של מצב מוצק באוניברסיטת אוקספורד בנושאים של היבטים לא-מרקובייניים של תעלות יוניות והשפעת אולטרסאונד וגלי קול על תעלות יוניות.

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

אבי מזרחי, מרצה במסלול פסקול בבית הספר לאמנויות הקול והמסך במכללה האקדמית ספיר זכה בפרס עיצוב הפסקול לעונה השניה של הסדרה "המפקדת". מסלול פסקול - מוסיקה וסאונד לקולנוע בבית הספר לאמנויות הקול והמסך במכללה האקדמית ספיר, שעל סגל המרצים שלו נמנה מזרחי, הוא המסלול היחידי בארץ ואחד היחידים בעולם המכשירים אנשי ונשות סאונד לתמונה בתוך בית ספר לקולנוע. לצד מזרחי מלמדים במסלול היוקרתי עוד זוכי פרסים רבים. הזכייה בפרס הנוכחי מתווספת לשורה של זכיות אחרות של מזרחי. מזרחי זכה בפרס אופיר לשנת 2022 על עיצוב פסקול הסרט המצליח "קריוקי".
השבוע מסתיים החלק השני של שיתוף הפעולה בין המחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר, לבין Center MAHIR מרוקו. עם פתיחת היחסים עם מרוקו, ובמסגרת הפעילות הבינלאומית של המחלקה לתקשורת במכללת ספיר, נולדה יוזמה ליצור פרויקטים משותפים בין צעירים וסטודנטים בשתי המדינות סביב עשייה תקשורתית. הרעיון לשיתוף הפעולה מתבסס על למידה מכוונת עשייה, שבו הצעירים משתי המדינות עובדים ביחד על הכנת פודקאסטים ומגזינים עיתונאיים, בנושאים שמעסיקים צעירים, עורכים תחקירים בשתי המדינות, ונפגשים לעבודה משותפת בשתי המדינות כדי ליצור את התכנים.