פוקוס קולנוע מרוקאי

התחממות היחסים הדיפלומטיים בין ישראל למרוקו, שהיא אך חותמת רשמית ליחסים חמים, מורכבים, מלאי רגש וארוכי שנים בין ישראלים ומרוקאים, הובילה אותנו בחודשים האחרונים למסע קולנועי מרתק בנבכי היצירה הקולנועית המרוקאית, מאז ועד היום.

אנו מתרגשים לצבוע השנה את תכנית הפסטיבל בצבעים העזים, המראות והקסם של תרבות מרוקו, ולהציג בפניכם תכנית מיוחדת המבטאת בעת ובעונה אחת את הקולנוע המרוקאי העכשווי - דרך סרטיו הנועזים של היוצר המרוקאי עטור הפרסים הישאם לסרי ובנוכחותו, והיוצרת הוותיקה איזה ג'ניני, שתגיע אלינו כאורחת כבוד ותחלוק עמנו במילותיה ובסרטיה את חווייתה כמרוקאית-יהודייה בכפרים ובהרים של מרוקו, וכן את היוצרת המוערכת במרוקו ובצרפת סימון ביטון אשר תציג את סרטה החדש ״זיארה״ בנוכחותה. בתוך כך נקרין בהקרנת בכורה בישראל מבחר סרטים קצרים מבית הספר הגבוה ללימודי קולנוע במרקש ESAV, בנוכחותו של וינסנט מלילי, מנהל בית הספר, אשר ישמש גם כשופט בתחרות סרטי הבוגרים/ות  "קולנוע דרום חדש".

במהלך הפסטיבל נארח חברים חדשים וישנים ממרוקו, בין היתר מפסטיבל Migration באגאדיר, משגרירות מרוקו בישראל ושותפים/ות נוספים/ות. את הסרטים ילוו פאנל מיוחד בנושא קולנוע מרוקאי עכשווי בהנחיית ד״ר סמיר בן לאיישי, וערבי שירה ליליים בהשתתפות משוררים/ות ישראליים ממוצא מרוקאי, בהנחיית המשורר וראש בית הספר לאמנויות הקול והמסך פרופ' סמי שלום שטרית.

פנינת הפוקוס המרוקאי בפסטיבל היא הקרנת בכורה עולמית של סרטי הפרויקט "זוכרים את מרקש", בהפקה משותפת של ביה״ס לאמנויות הקול והמסך, ארגון קונקט ותכנית ״מהיר״ באוניברסיטת מוחמד ה-6 בבן גריר, וקרן גשר לקולנוע רב תרבותי; אסופה מקורית ומרעננת של חמישה סרטים קצרים המתארים היבטים שונים של המורשת היהודית במלאח של מרקש, שנותרו בו יהודי אחד או שניים אחרונים. ההפקה המרתקת הזו נעשתה בצוותים מעורבים של סטודנטים/יות ממרוקו ומישראל, בהובלתם הנחושה והבלתי-נלאית של פרופ' פיליפ בלאיש ופרופ' סמי שלום שטרית, שיזמו והביאו לנסיעותיהם של הסטודנטים למרוקו וממרוקו אלו אל אלו, לטובת הפקת, צילומי ועריכת האסופה. אנו שמחים להביא אל המסך לראשונה את אחד הפרויקטים המאתגרים והמורכבים שנעשו בבית הספר לאמנויות הקול והמסך זה שנים רבות.

פוקוס הקולנוע המרוקאי בפסטיבל קולנוע דרום מבטא געגוע וסקרנות; בדורות האחרונים מאז עזבו היהודים את מרוקו, נפער חלל בזיכרון של מרוקו את יהודייה, ועתה באמצעות גורמים רבים בישראל ובמרוקו, פרטיים ומוסדיים, החל תהליך של תיקון. ״זוכרים את מרקש״ הוא תרומה חשובה למהלכים הללו.