תכנית שאר רוח

ד"ר דפנה פורמבה
ד"ר דפנה פורמבה,
ראשת התכנית

תכנית “שאר רוח״ היא תכנית העשרה אקדמית המהווה חלק מלימודי התואר הראשון, לכלל הסטודנטים במכללה. המכללה האקדמית ספיר נמנית עם שורה ארוכה של אוניברסיטאות מובילות בישראל ובעולם אשר מאפשרות לתלמידיהן להרחיב את הדעת ולהיחשף לתחומי ידע חדשים. ביסוד התכנית עומדת האמונה כי זכותם של כל תלמיד ותלמידה לרכוש את הידע והכלים הנדרשים להתמודדות עם הסוגיות והאתגרים מולם יעמדו בחייהם המקצועיים והאישיים כאחד. הלימודים במסגרת ״שאר רוח״ נתפשים כנדבך חשוב בטיפוח פרופיל בוגר המכללה כאדם משכיל בתחומו, מיומן בעבודתו, רחב אופקים, סקרן, סובלני ובעל מודעות גבוהה לחובותיו וזכויותיו כאזרח ישראלי.
בבסיס ״שאר רוח״ ההשקפה לפיה באחריות המכללה למקסם את מצע הזדמנויות העומדת בפני הסטודנט. בכך באה לידי ביטוי הזיקה בין ההשכלה הכללית לחירות דמוקרטית, שוויון אזרחי ומימוש עצמי. תחומי הלימוד של התכנית כוללים, בין היתר, היסטוריה כללית, אמנות, ספרות, פילוסופיה, קולנוע, תיאטרון, מוזיקה, פילוסופיה של המדעים וסוציולוגיה. את הקורסים מלמדים מרצים מקרב הסגל האקדמי הבכיר של המכללה.
במסגרת החובות הלימודיות לתואר הראשון במכללת ספיר, נדרשים התלמידים להשתתף בקורסי ‘שאר רוח׳ בהיקף של 8 נק"ז (4 קורסים של 2 נק"ז).

מהעשרה לחשיבה

תכנית שאר רוח הוקמה כמערך לימודי העשרה בתחומי הרוח והחברה עבור הסטודנטים והסטודנטיות מכל תחומי הידע והמחלקות במכללה. תכנית זו נותנת מענה לתפישת המכללה ודרישות ות"ת, כתשתית השכלה גבוהה ורחבה ללימודי התואר הראשון, בדרך ללימודים אקדמיים מגוונים.

היקף הלימודים

כל סטודנט/ית ילמדו קורסי בחירה בהיקף של 6 נק"ז – 8 נק"ז, על-פי תכניות הלימודים שלהם משנה א' ועד לסיום לימודיהם.

קורסים

תכנים – התכנית מציעה מגוון רחב של תחומי ידע: מדע, אומנות, חברה ותרבות. התכנית מקיימת דו-שיח רציף עם מחלקות האם, לבחירת התכנים ולוחות הזמנים בתכניות הלימודים השונות.
מבנה – רשימת הקורסים בתכנית, בנויה כקורסי בחירה. ביניהם קורסים מקוונים, סדנאות וחוויות אקדמיות מחוץ לכותלי המכללה. הלימודים במסגרת תכנית שאר רוח כפופים לכל הכללים האקדמיים בכלל, ובתקנונים האקדמיים וההתנהגותיים בספיר בפרט.

הוראה

רשימת המרצים המלמדים בתכנית שאר רוח, היא מן הטובות ביותר במוסדות להשכלה גבוהה. כמגוון התכנים, כך גם מגוון דרכי ההוראה, מדדי הערכה, חובות הקורסים והתנאים, שנקבעו לסיום הקורס בהצלחה, ובכפוף לכללים הנדרשים בתקנון האקדמי המכללתי.

עושים מוזיקה בספיר

תכנית "שאר רוח" מזמינה אתכם לקחת חלק בפעילות מוסיקלית מגוונת ומהנה המזכה אתכם ב 4 נ"ז שנתיים.

מקהלת ספיר

מקהלת ספיר, בהנחייתו של מר שלומי מתיאס, מבקשת לצרף חברים חדשים.
המקהלה תתכנס בימי שלישי בין 16:00 - 17:30, ל-3 שעות אקדמיות (שעה עיוני ושעתיים שירה) במהלך סמסטר א' ו-ב'.
ההשתתפות מזכה את חברי המקהלה ב-4 נקודות זכות שנתיות

מעוניינים/ות מוזמנים לראיון קבלה במסגרתו תתבקשו לשיר שיר אחד לצורך בדיקת יכולתכם הקולית והמוסיקלית. על השיר להיות פשוט וקל לשירה, אהוב עליכם ובכל שפה שתבחרו. אין צורך בליווי כלי או ליווי מוקלט.

מקהלת ספיר בטקס תארים 2018

הקורס משלב לימודים עיוניים ומחקר פעיל במדידת רמת החוסן במגוון תחומים בקרב אוכלוסיית עוטף עזה. בהוראתם והנחייתם של מומחים בקרב סגל המכללה, התלמידים נחשפים לתהליכים החברתיים, הכלכליים והביטחוניים להם קשר ישיר לתפישת החוסן באזור הכולל מרכיבים אישיים, קהילתיים וכלל-אזוריים.

במה בתיאטרון הפרינג' בבאר שבע

קורס בשיתוף תאטרון הפרינג' באר שבע, מתקיים  בתיאטרון הפרינג', רחוב אנילביץ' 15 בעיר העתיקה  באר שבע. כולל כ-6 מפגשים ,בהם הרצאות וצפייה בהצגות.

קהל צופה בהופעה

בקורס נערוך פגישה ראשונה תיאורטית ומעשית עם הזן בודהיזם כפילוסופיה, כתורת נפש, כדרך חיים, כדת, כתפיסת עולם אסתטית וכהשפעה מרכזית על חיינו היום (יהיו אמונותינו ושאיפותינו אשר יהיו). נתנסה בישיבה קשובה ושקטה, נלמד מעט את ההיסטוריה של הבודהיזם בכלל ושל הזן בודהיזם בפרט, ונכיר כמה מן המגמות התרבותיות שחוללה ההתרגשות הרבה מן הזן במערב במאה העשרים.

קבוצת אימון ספורטיבי בספיר

מטרות הקורס
העשרת הידע בנושאי פעילות גופנית, תזונה ואורח חיים בריא, תרגול ויישום הידע התיאורטי בנושא פעילות גופנית באמצעות סדנאות מעשיות והגברת המודעות לאורח חיים בריא לשיפור איכות החיים.

הכרות כללית עם מושגי יסוד בתזונה, מבנה גוף האדם, כושר גופני והצורך החיוני בשמירה על איזון של כל אחד מהם בנפרד, ושל כולם ביחד, למען השגת אורח חיים בריא ואיכותי. הקניית ידע בסיסי ויצירת מודעות, תוך הבנת השפעת הגורמים השונים על חיינו ובריאותינו, והסבר מה עשוי לקרות כאשר אין איזון.

נושאי הקורס

  • פעילות גופנית ותרגול גופני, מרכיבי הפעילות הגופנית. השפעת האימון הגופני על משתני כושר ובריאות.
  • היכרות עם מערכות התנועה העיקריות הקשורות לפעילות הגופנית: מערכת עצב שריר-שלד. ומערכת לב ריאות.
  • עקרונות בסיסיים בפיזיולוגיה של המאמץ. עקרונות לבחירת ובנייה מושכלת ומדורגת של תכניות אימון ותירגול. מדדים פונקציונליים ושימוש בעזרים להערכה ודירוג הפעילות הגופנית.
  • מהם אבות המזון? הבנה בסיסית של תזונה נכונה והשפעתה על אורח החיים והפעילות הגופנית. מה אנחנו אוכלים? היכרות עם תכולתם של מזונות שונים. מדד גליקמי של המזונות. תזונה בעידן המודרני.
  • מהו עודף משקל? מהי השמנה?
  • כיצד מונעים פציעות ונזקים העלולים להיגרם בזמן פעילות גופנית.
  • הבנת מנגנוני השינה וחשיבות השינה לאורח חיים בריא.

הקורס בנוי מהרצאה עיונית וסדנא מעשית, מתוך 4 סדנאות המוצעות.

סטודנטים מתרגלים יוגה בספיר

הטלוויזיה הישראלית בכללה, והדרמה הטלוויזיונית בפרט, עברו שינויים רבים בשנים האחרונות, הקשורים חלקם לתהליכים גלובליים (כמו התפתחויות טכנולוגיות, יצירתם של ז'אנרים ומבנים נרטיביים חדשים,  רחבת פלטפורמות הצפייה ועוד), חלקם להתפתחות הטלוויזיה בישראל (מכניסתו של ערוץ מסחרי ראשון בשנות ה-90 ,דרך פריחת היצירה הדרמטית בכבלים ובלוויין, ועד ניצני יצירה דרמטית באינטרנט), וחלקם לתהליכים תרבותיים ואידיאולוגיים המיוחדים לתרבות הישראלית. בין תהליכים אלו ניתן למצוא את התגברות שיח הטראומה והקורבנות, חלחול השיח הפמיניסטי והקווירי לאתרים רבים, עלייתו של שיח מזרחי ביקורתי, דור חדש של יוצרים ויוצרות דתיים אשר החל ליצור קולנוע וטלוויזיה, חדירתו של השיח הפוסט ציוני לתרבות הפופולרית, ועוד. שינויים אלו בתרבות הטלוויזיה ובתרבות הישראלית השפיעו באופן ניכר על אופיים של טקסטים בטלוויזיה הישראלית. מטרתו של קורס זה היא בחינת שינויים אלו, תוך התמקדות במספר זהויות מרכזיות בחברה הישראלית, כמו הזהות המזרחית, הפלשתינאית, "היהודי החדש" והמשפחות האלטרנטיביות, באמצעות מספר תכניות דרמה טלוויזיוניות מרכזיות, כמו בטיפול, זגורי אימפריה, סרוגים, האחיות המוצלחות שלי ואחרות.

ראשת התכנית

ד"ר דפנה פורמבה | daphna.poremba8@gmail.com

רכזת התכנית

גב' נטלי מור | nathaliem@sapir.ac.il
 
שאר רוח פועלת במסגרת ובחסות המחלקה ללימודים רב תחומיים.

  שעות קבלה במזכירות התכנית

ימים   בין השעות
 

  שעות מענה טלפוני

ימים  בין השעות
 

  בכל שאלה ניתן לפנות אלינו

basap@sapir.ac.il

לפרטים נוספים וייעוץ

מרכז מידע ורישום - 6606* | 077-9802802
info@sapir.ac.il