ניסים בר-אל, יו"ר מרכז ח"י בספיר

האם ניתן ללמד יזמות? האם האקדמיה יכולה ליצור יזמים? כיצד חדשנות ויזמות משתלבים במקצועות הנרכשים במסלולים האקדמיים? הוראת יזמות במוסדות אקדמיים היא אתגר מורכב לפיצוח.

ובכן, אין חולק שהצלחנו לפצח את האתגר הזה. יצרנו במרכז ח"י בספיר מודל מנצח, המשלב את הוראת היזמות בתוך מכלול האתגרים עמם מתמודדים הסטודנטים, המרצים והחוקרים בכל אחת מהמחלקות. באמצעות יזמות וחדשנות, מצאנו את הדרך שבה מקבלים הסטודנטים והמרצים מענה לאתגרים בתחומי העניין שלהם.

מה שיצר מודל חדשני ומרחב פעולה ולמידה (כמעט) בלתי מוגבל הוא השילוב של הוראה מתודולוגית עם פתרון אתגרים מעשיים, לצד האפשרות שניתנה לסטודנטים ממחלקות שונות להשתלב במיזמים של מחלקות אחרות, וגיבוש כל המעבדות לעבודה משותפת פעם בשבוע במרחב האקס-לאב. בנוסף, קיימות ארבע קליניקות המסייעות ל- 11 המעבדות בתהליכי הייזום והחדשנות, ועשרות שיתופי פעולה עם גורמים חיצוניים התורמים והנתרמים מפרויקטי הייזום במכללה.

העלייה לרגל של נציגי המוסדות האקדמיים השונים הבאים ללמוד את מתווה ח"י בספיר היא מקור לגאווה. הישג חשוב לא פחות הוא האפשרות שניתנה לעובדי סגל המכללה ולתושבים מהאזור להשתלב במרכז ח"י בספיר - הישג שבכוונתנו להרחיב בשנה הבאה.

אנחנו בסיומו של הסמסטר הראשון במרכז ח"י בספיר, וחובת ההוכחה עדיין מוטלת עלינו. הסמסטר השני מאתגר אף הוא, וכולל מהלכים חדשניים בתחום שילוב יזמות וחדשנות במוסדות אקדמיים. בקרוב נעבור לשלב של גיבוש הפתרונות  ונתחיל בתהליך ראשון ליישומם. ההוראה וההנחיה תתמקד, בחלקה הגדול, במימוש הפתרונות.

הצוות המדהים המוביל את המרכז, באנרגיית נעורים בלתי נדלית, וכן התמיכה הבלתי מסויגת של ההנהלה - מעניקים לי ביטחון בדרך וגם ודאות בהצלחת מרכז ח"י בספיר. מכללת ספיר, גם הפעם, מובילה ופורצת דרך.

More News

כנס פרויקטים מדעי המחשב 2025
לאחרונה התקיים כנס בו הוצגו פרוייקטי הגמר במחלקה למדעי המחשב. פרוייקט גמר יכול להיות תיאורטי-מחקרי או מעשי, והוא משקף את ידיעות הסטודנטים שנרכשו במהלך התואר. הפרוייקט למעשה מדמה סוג של סטארט-אפ קטן, בו הסטודנטים הם היזמים, החוקרים, המתכנתים ולעיתים אף המעצבים שלו. העבודה על פרוייקט הגמר מתקיימת מסוף השנה השניה ועד סיום הלימודים לתואר: צוותי העבודה מתגבשים וכל צוות מתחיל בתהליך חשיבה על מנת לבחור בתחום המתאים עבורו. העבודה ממשיכה בניהול סקרי שוק, הצעת רעיון פורמלית והצגת אב-טיפוס.
קבוצת מחקר עו"סים שינוי
השבוע הושקה קבוצת מחקר עוס"ים חוקרים ומיישמים, ביוזמת מרכז מידע וחקר החברה הבדואית בנגב, בראשותה של פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל. הקבוצה מאגדת 14 עובדות ועובדים סוציאליים, מרביתם בעלי תואר שני, אשר חברו יחד לקידום עשייה מחקרית משמעותית מתוך מחויבות עמוקה לשדה העבודה הסוציאלית ולפיתוחו. מטרתה לקדם מחקר מעוגן בשדה העבודה הסוציאלית בחברה הערבית בדרום, לעודד פיתוח של פרקטיקות חדשניות וממוקדות קהילה, הנשענות על ידע ילידי ומקומי ולחזק את מקומה של החשיבה הביקורתית והרפלקטיבית בקרב אנשי המקצוע. במהלך מפגש ההשקה הוצגו עקרונות התוכנית, מבנה הפעילות והתוויית הכיוונים המרכזיים להמשך הדרך.