ד"ר סיגל נגר-רון,  חברת סגל בכירה במחלקה ללימודים רב-תחומיים במכללה האקדמית ספיר, זכתה בפרס ע"ש יהודה שנהב-שהרבני לשנת 2023.

הפרס מוענק על ידי מכון ון ליר בירושלים והחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

הפרס הוענק לד"ר סיגל נגר-רון על מאמרה "סטטיסטיקה לאומית, קטגוריזציה אתנית ומדידת אי-שוויון בישראל", שפורסם בכתב העת "סוציולוגיה ישראלית" והביא לשינוי המדיניות במדידת מוצא והשפעתו על מדידת אי השיוויון בחברה הישראלית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

ד"ר נגר-רון היא סוציולוגית ציבורית אשר עוסקת בסוגיות של אי-שוויון בישראל, בייחוד בהצטלבות שבין אתניות, מעמד, מגדר ומרחב.

במאמרה שזכה בפרס מצביעה נגר-רון על תרומתה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) לכינון הקטגוריות "מזרחים" / אשכנזים" בעשורים הראשונים לאחר קום המדינה, ועל מחיקת הקטגוריה האתנית והחלפתה במדדים גיאוגרפיים בעשורים האחרונים (מדד האשכולות חברתיים כלכליים ומדד הפריפריאליות). החלטת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה להגביל את מדידת המוצא לשני דורות בלבד הובילה לכך שכיום מעל 50% מהאזרחים היהודים מוגדרים כ"ישראלים" ואינם מזוהים על פי מוצאם. כתוצאה מכך בנתונים שמפיקה הלמ"ס ובפרסומיה יש משום הטעיה כיוון שהם לא מתייחסים למעל ל-50% מהאוכלוסייה. נגר-רון טוענת כי הגבלת מדידת אי-השוויון לפי מוצא לשני דורות בלבד תורמת לטשטוש עובדת קיומו של אי-שוויון  גם בדור שלישי ורביעי ומונעת פיתוח תוכניות לתיקון אי-השוויון.

המאמר זכה לחשיפה רבה בתקשורת והגיע עד לנבחרי הציבור. יחד עם חברות כנסת, ואקטיביסטיות מהאגודה לזכויות האזרח הובילה ד"ר נגר-רון מאבק לשינוי המדיניות. ואכן מ"מ הסטטיסטיקאי הלאומי, יואל פינקל, קיבל החלטה דרמטית על שינוי המדיניות מזה עשורים ופרסם כי הלמ"ס תמדוד ותפרסם את נתוני אי-השוויון על פי מוצא גם בדור שלישי.

More News

כנס פרויקטים מדעי המחשב 2025
לאחרונה התקיים כנס בו הוצגו פרוייקטי הגמר במחלקה למדעי המחשב. פרוייקט גמר יכול להיות תיאורטי-מחקרי או מעשי, והוא משקף את ידיעות הסטודנטים שנרכשו במהלך התואר. הפרוייקט למעשה מדמה סוג של סטארט-אפ קטן, בו הסטודנטים הם היזמים, החוקרים, המתכנתים ולעיתים אף המעצבים שלו. העבודה על פרוייקט הגמר מתקיימת מסוף השנה השניה ועד סיום הלימודים לתואר: צוותי העבודה מתגבשים וכל צוות מתחיל בתהליך חשיבה על מנת לבחור בתחום המתאים עבורו. העבודה ממשיכה בניהול סקרי שוק, הצעת רעיון פורמלית והצגת אב-טיפוס.
קבוצת מחקר עו"סים שינוי
השבוע הושקה קבוצת מחקר עוס"ים חוקרים ומיישמים, ביוזמת מרכז מידע וחקר החברה הבדואית בנגב, בראשותה של פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל. הקבוצה מאגדת 14 עובדות ועובדים סוציאליים, מרביתם בעלי תואר שני, אשר חברו יחד לקידום עשייה מחקרית משמעותית מתוך מחויבות עמוקה לשדה העבודה הסוציאלית ולפיתוחו. מטרתה לקדם מחקר מעוגן בשדה העבודה הסוציאלית בחברה הערבית בדרום, לעודד פיתוח של פרקטיקות חדשניות וממוקדות קהילה, הנשענות על ידע ילידי ומקומי ולחזק את מקומה של החשיבה הביקורתית והרפלקטיבית בקרב אנשי המקצוע. במהלך מפגש ההשקה הוצגו עקרונות התוכנית, מבנה הפעילות והתוויית הכיוונים המרכזיים להמשך הדרך.