"ביער" הוא ספר ילדים שמציג את יסודות הכלכלה בשפה שכולם יכולים להבין.

בספר שמונה סיפורים קצרים שבכל אחד מהם טמון מוסר השכל שהוא למעשה עיקרון כלכלי בסיסי - החל מעלות אלטרנטיבית, יתרון יחסי, השקעה וחיסכון ועד למסחר, בנקים, הלוואות וכשלי שוק.
עולם הכלכלה הוא עולם רחב, הנוגע בכל תחומי החיים. בכל פעם שאנחנו נתקלים במגבלת משאבים ונדרשת מאיתנו בחירה בין חלופות – אנחנו למעשה עומדים בפני בחירה כלכלית.


מגבלת המשאבים יכולה להיות מגבלה של זמן, תשומת לב וקשב או כל דבר אחר; היא דורשת מאיתנו להחליט כיצד נחלק את המשאבים שלנו; והכל במטרה להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבורנו.
התיאוריה הכלכלית בבסיסה היא כמו "מדע אושר" – כיצד נהיה הכי מאושרים במסגרת המשאבים שיש לנו, וכיצד נוכל להגדיל את מסגרת המשאבים הזו.


העקרונות הכלכליים הבסיסיים מסייעים לפשט ולתווך מצבים יומיומיים בהם ילדים נתקלים ומסייעים להם להגיע להחלטות שיהיו שלמים איתן (גם אם מדובר בבחירה בין שתי חלופות גרועות עבורם) ולקחת את האחריות על הבחירות שלהם (גם במקרים בהם התוצאות שונות מהציפיות); ומובילים להבנה ש"אין ארוחות חינם", כלומר לכל בחירה יש עלות במונחים של ויתור, ולתובנות נוספות. למעשה העקרונות הכלכליים הבסיסיים המוצגים בספר פונים לכל תחומי החיים, גם של ילדים, ואפשר להשתמש בהם באופן יומיומי: בחירה בין פעילויות, דחיית סיפוקים, שיתוף פעולה וחליפין מערבים שיקולים כלכליים עבור ילדים כמו מבוגרים.    
 

ד"ר עירית רז קלישר

ד"ר עידית רז קלישר היא מתרגלת במחלקה לכלכלה בקורסים תורת המחירים ומבוא לאקונומטריקה וחוקרת בכירה במכון אהרן למדיניות כלכלית.
ברוח הספר פיתחה רז קלישר את גישת "כלכלה – לא למבוגרים בלבד", העוסקת בחינוך כלכלי החל מהגיל הרך ועד בכלל.
לפי גישה זו, הילדים מפתחים כבר בגיל צעיר כלים לקבלת החלטות כלכליות במובן הקלאסי של חלוקת משאבים, ולא רק בהקשר של החלטות פיננסיות. כמו כן גישה זו מעודדת תכונות רצויות בילדים, כדוגמת אחריות, שיתוף פעולה ויזמות.

 

More News

כנס פרויקטים מדעי המחשב 2025
לאחרונה התקיים כנס בו הוצגו פרוייקטי הגמר במחלקה למדעי המחשב. פרוייקט גמר יכול להיות תיאורטי-מחקרי או מעשי, והוא משקף את ידיעות הסטודנטים שנרכשו במהלך התואר. הפרוייקט למעשה מדמה סוג של סטארט-אפ קטן, בו הסטודנטים הם היזמים, החוקרים, המתכנתים ולעיתים אף המעצבים שלו. העבודה על פרוייקט הגמר מתקיימת מסוף השנה השניה ועד סיום הלימודים לתואר: צוותי העבודה מתגבשים וכל צוות מתחיל בתהליך חשיבה על מנת לבחור בתחום המתאים עבורו. העבודה ממשיכה בניהול סקרי שוק, הצעת רעיון פורמלית והצגת אב-טיפוס.
קבוצת מחקר עו"סים שינוי
השבוע הושקה קבוצת מחקר עוס"ים חוקרים ומיישמים, ביוזמת מרכז מידע וחקר החברה הבדואית בנגב, בראשותה של פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל. הקבוצה מאגדת 14 עובדות ועובדים סוציאליים, מרביתם בעלי תואר שני, אשר חברו יחד לקידום עשייה מחקרית משמעותית מתוך מחויבות עמוקה לשדה העבודה הסוציאלית ולפיתוחו. מטרתה לקדם מחקר מעוגן בשדה העבודה הסוציאלית בחברה הערבית בדרום, לעודד פיתוח של פרקטיקות חדשניות וממוקדות קהילה, הנשענות על ידע ילידי ומקומי ולחזק את מקומה של החשיבה הביקורתית והרפלקטיבית בקרב אנשי המקצוע. במהלך מפגש ההשקה הוצגו עקרונות התוכנית, מבנה הפעילות והתוויית הכיוונים המרכזיים להמשך הדרך.