משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה
האגף לפיתוח כלכלי חברתי בחברה הבדואית בנגב

אתמול (ג'), התקיים במכללה האקדמית ספיר, טקס פתיחת מרכז הידע לחקר החברה הבדואית בנגב, ברשות פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל.

ברכו בטקס: פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל, ראש המרכז, גב' אורנה גיגי, מנכ"לית המכללה האקדמית ספיר, מר יואב אילון, מנהל תחום בכיר מרכז פיתוח אזורי משרד החדשנות המדע והטכנולוגיה, ח"כ ד"ר יאסר חג'יראת, יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, מר ליאור כלפה, מנהל אגף בכיר לפיתוח כלכלי וחברתי בחברה הבדואית, מר עטיה אלעסם, ראש המועצה לכפרים הבלתי מוכרים וד״ר מחמד אלנבארי מנכ״ל ינאביע ויו״ר ועדת ההיגוי. בנוסף לקחו חלק באירוע נציגי ממשלה, שלטון מקומי, חברה אזרחית ובעלי עניין רבים בחברה הבדואית.

מתוך נאומה של פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל, ראשת המרכז: "המרכז שאנחנו משיקים היום הוא חלום שהתגשם. זהו חלום, שמחזיק בתוכו את כל המורכבות שאנחנו חיות וחיים ביום-יום ובתוך כל זה - אנחנו בוחרות ובוחרים לבנות. לבנות מרכז שהוא לא רק מקום של ידע, אלא של תקווה. מרכז שיביא לידי ביטוי את המורכבות, העומק, החוזקות והאתגרים של החברה הבדואית בנגב. מתוך חזון בו החברה הבדואית אינה אובייקט למחקר אלא שותפה פעילה לידע ולשינוי.
המרכז יהיה גם גורם מקשר ומתאם בין כל הגופים העוסקים בתחום, אקדמיה, ממשל, ושדה. נפעל להנגיש את הידע לא רק למי שבא מאוניברסיטה או משרד ממשלתי אלא גם למי שבא מהכפר, מהעיר, מהעמותה ומהמועצה המקומית. כי לידע אין בעלים, הוא שלנו ושל כולנו, לידע יש שליחים, ואנחנו רואים את עצמנו כשליחים
אני מאמינה שמחקר הוא לא רק שיטה - הוא שליחות. ידע הוא לא רק מספרים - הוא גשר. והמרכז הזה הוא גשר חדש, והכרחי.
אני מאחלת לכולנו שהמרכז הזה יהיה בית - בית למחקר, בית לשותפות, בית לאמת ובעיקר - בית של כבוד הדדי."

מרכז הידע יפעל כמוקד ידע לאומי לתמיכה בתהליכי עיצוב מדיניות ובתוכניות לקידום הקהילות הבדואיות תוך הנחלת קשר הדוק עם הקהילה. כל זאת בשיתוף פעולה של המכללה האקדמית ספיר עם המכללה למנהל, מכון גרטנר לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות בריאות, מכון ירושלים למחקרי מדיניות, ארגון "ינאביע", ארגון מעוז, ארגון אג'יק, מו"פ אלזהראוי והמעבדה לקיימות.

More News

כנס פרויקטים מדעי המחשב 2025
לאחרונה התקיים כנס בו הוצגו פרוייקטי הגמר במחלקה למדעי המחשב. פרוייקט גמר יכול להיות תיאורטי-מחקרי או מעשי, והוא משקף את ידיעות הסטודנטים שנרכשו במהלך התואר. הפרוייקט למעשה מדמה סוג של סטארט-אפ קטן, בו הסטודנטים הם היזמים, החוקרים, המתכנתים ולעיתים אף המעצבים שלו. העבודה על פרוייקט הגמר מתקיימת מסוף השנה השניה ועד סיום הלימודים לתואר: צוותי העבודה מתגבשים וכל צוות מתחיל בתהליך חשיבה על מנת לבחור בתחום המתאים עבורו. העבודה ממשיכה בניהול סקרי שוק, הצעת רעיון פורמלית והצגת אב-טיפוס.
קבוצת מחקר עו"סים שינוי
השבוע הושקה קבוצת מחקר עוס"ים חוקרים ומיישמים, ביוזמת מרכז מידע וחקר החברה הבדואית בנגב, בראשותה של פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל. הקבוצה מאגדת 14 עובדות ועובדים סוציאליים, מרביתם בעלי תואר שני, אשר חברו יחד לקידום עשייה מחקרית משמעותית מתוך מחויבות עמוקה לשדה העבודה הסוציאלית ולפיתוחו. מטרתה לקדם מחקר מעוגן בשדה העבודה הסוציאלית בחברה הערבית בדרום, לעודד פיתוח של פרקטיקות חדשניות וממוקדות קהילה, הנשענות על ידע ילידי ומקומי ולחזק את מקומה של החשיבה הביקורתית והרפלקטיבית בקרב אנשי המקצוע. במהלך מפגש ההשקה הוצגו עקרונות התוכנית, מבנה הפעילות והתוויית הכיוונים המרכזיים להמשך הדרך.