ד"ר לילי לילך מונדקה, ראש המחלקה למדעים במכללה האקדמית ספיר, רשמה פטנט על פיתוח להדברה ביולוגית

גאווה למכללה האקדמית ספיר. פיתוח שנעשה במסגרת מחקרה של ד"ר לילי לילך מונדקה, ראש המחלקה למדעים במכללה זכה להירשם כפטנט להדברה ביולוגית.

ד"ר לילך לילי מונדקה
ד"ר לילך לילי מונדקה

נושא המחקר: זיהוי, אפיון ופיתוח של תבדידים של החיידק Bacillus thuringiensis לייצור תעשייתי של תכשירי הדברה חדשים ידידותיים לסביבה נגד מזיקי חקלאות ויער.

בעקבות התפתחות העולם לחקלאות ירוקה והאיסור ההולך וגדל לשימוש בחומרי הדברה כימיים, יש חשיבות רבה לפיתוח תכשירי הדברה מעולם החי שנחשבים כמדבירים ידידותיים לסביבה. המטרה המפורשת של התוכנית הייתה להגדיר מסלול שיאפשר קידום מחקר ופיתוח של טכנולוגיות וידע חקלאי שיהווה בסיס לפוטנציאל כלכלי בשוק המסחרי הישראלי והבינלאומי של תעשיות ישראליות. המחקר מומן בחלקו 67% ע"י משרד החקלאות ובחלקו 33% ע"י חברה מסחרית השותפה למחקר ושלוותה אותו (חברת ביודליה).

הפטנט הינו תוצר של מחקר משותף של חוקרים מאונ' בן גוריון, מכון וולקני, מכללת אחווה והמכללה האקדמית ספיר בהובלת פרופ' אריה זריצקי מאונ' בן גוריון. במהלך המחקר אותרו שני תבדידים של חיידקי בצילוס שאחד מהם הוכח גנטית במעבדות בספיר כחדש למדע. בחודש האחרון אף נחתם עם חברת ביודליה הסכם למסחור הפטנט.

הפטנט שנקרא על שמו של פרופ' יואל מרגלית ז"ל, הוא תוצר של מחקר ארוך שזכה למימון הקרן התחרותית "ניצן תיבת נח" מטעם המדען של משרד החקלאות. התוכנית היוקרתית עוסקת במימון פיתוח ידע, טכנולוגיות או מוצרים סופיים מהחי והצומח בעלי עניין לתעשייה האגרוטכנולוגית.

More News

כנס פרויקטים מדעי המחשב 2025
לאחרונה התקיים כנס בו הוצגו פרוייקטי הגמר במחלקה למדעי המחשב. פרוייקט גמר יכול להיות תיאורטי-מחקרי או מעשי, והוא משקף את ידיעות הסטודנטים שנרכשו במהלך התואר. הפרוייקט למעשה מדמה סוג של סטארט-אפ קטן, בו הסטודנטים הם היזמים, החוקרים, המתכנתים ולעיתים אף המעצבים שלו. העבודה על פרוייקט הגמר מתקיימת מסוף השנה השניה ועד סיום הלימודים לתואר: צוותי העבודה מתגבשים וכל צוות מתחיל בתהליך חשיבה על מנת לבחור בתחום המתאים עבורו. העבודה ממשיכה בניהול סקרי שוק, הצעת רעיון פורמלית והצגת אב-טיפוס.
קבוצת מחקר עו"סים שינוי
השבוע הושקה קבוצת מחקר עוס"ים חוקרים ומיישמים, ביוזמת מרכז מידע וחקר החברה הבדואית בנגב, בראשותה של פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל. הקבוצה מאגדת 14 עובדות ועובדים סוציאליים, מרביתם בעלי תואר שני, אשר חברו יחד לקידום עשייה מחקרית משמעותית מתוך מחויבות עמוקה לשדה העבודה הסוציאלית ולפיתוחו. מטרתה לקדם מחקר מעוגן בשדה העבודה הסוציאלית בחברה הערבית בדרום, לעודד פיתוח של פרקטיקות חדשניות וממוקדות קהילה, הנשענות על ידע ילידי ומקומי ולחזק את מקומה של החשיבה הביקורתית והרפלקטיבית בקרב אנשי המקצוע. במהלך מפגש ההשקה הוצגו עקרונות התוכנית, מבנה הפעילות והתוויית הכיוונים המרכזיים להמשך הדרך.