ד"ר סיגל נגר-רון,  חברת סגל בכירה במחלקה ללימודים רב-תחומיים במכללה האקדמית ספיר, זכתה בפרס ע"ש יהודה שנהב-שהרבני לשנת 2023.

הפרס מוענק על ידי מכון ון ליר בירושלים והחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

הפרס הוענק לד"ר סיגל נגר-רון על מאמרה "סטטיסטיקה לאומית, קטגוריזציה אתנית ומדידת אי-שוויון בישראל", שפורסם בכתב העת "סוציולוגיה ישראלית" והביא לשינוי המדיניות במדידת מוצא והשפעתו על מדידת אי השיוויון בחברה הישראלית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

ד"ר נגר-רון היא סוציולוגית ציבורית אשר עוסקת בסוגיות של אי-שוויון בישראל, בייחוד בהצטלבות שבין אתניות, מעמד, מגדר ומרחב.

במאמרה שזכה בפרס מצביעה נגר-רון על תרומתה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) לכינון הקטגוריות "מזרחים" / אשכנזים" בעשורים הראשונים לאחר קום המדינה, ועל מחיקת הקטגוריה האתנית והחלפתה במדדים גיאוגרפיים בעשורים האחרונים (מדד האשכולות חברתיים כלכליים ומדד הפריפריאליות). החלטת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה להגביל את מדידת המוצא לשני דורות בלבד הובילה לכך שכיום מעל 50% מהאזרחים היהודים מוגדרים כ"ישראלים" ואינם מזוהים על פי מוצאם. כתוצאה מכך בנתונים שמפיקה הלמ"ס ובפרסומיה יש משום הטעיה כיוון שהם לא מתייחסים למעל ל-50% מהאוכלוסייה. נגר-רון טוענת כי הגבלת מדידת אי-השוויון לפי מוצא לשני דורות בלבד תורמת לטשטוש עובדת קיומו של אי-שוויון  גם בדור שלישי ורביעי ומונעת פיתוח תוכניות לתיקון אי-השוויון.

המאמר זכה לחשיפה רבה בתקשורת והגיע עד לנבחרי הציבור. יחד עם חברות כנסת, ואקטיביסטיות מהאגודה לזכויות האזרח הובילה ד"ר נגר-רון מאבק לשינוי המדיניות. ואכן מ"מ הסטטיסטיקאי הלאומי, יואל פינקל, קיבל החלטה דרמטית על שינוי המדיניות מזה עשורים ופרסם כי הלמ"ס תמדוד ותפרסם את נתוני אי-השוויון על פי מוצא גם בדור שלישי.

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

רוב כספי התקומה יועברו למימון שכר לימוד לסטודנטים כחלק ממהלך לשיקום הנגב המערבי, החל משנת הלימודים הקרובה תוענק מלגה לשכר לימוד מלא לסטודנטים בשנה הראשונה. בנוסף, לראשונה בעוטף עזה יוקמו שתי פקולטות חדשות למקצועות הרפואה ולטכנולוגיות מתקדמות. נשיא המכללה, פרופ׳ ניר קידר: ״תקציב מנהלת תקומה מאפשר לנו למלא תפקיד מרכזי בשיקום ופיתוח הנגב המערבי. גאים להיות מוסד אקדמי המעניק השכלה אקדמית מצוינת, ובמקביל לעודד את כל הסטודנטים שלנו להיות מעורבים בקהילות שמסביבנו". בחודש שעבר אישרה הממשלה את תקציב מנהלת תקומה לשיקום אזור עוטף עזה.
ד"ר וילי אברהם, ראש המחלקה לשיווק טכנולוגי, לימד לאחרונה בבית ספר למנהל עסקים ב Pforzheim University of Applied Sciences בגרמניה קורס בנושא ״עסקים בינלאומיים״. בקורס השתתפו עשרה סטודנטים מגרמניה, סקוטלנד ודרום אמריקה, והוא התנהל במהלך הסמסטר באופן היברידי - חלקו באופן מקוון וחלקו פנים מול פנים עם הסטודנטים ב-Pforzheim. וילי משתף בחוויה שריגשה אותו במיוחד: "באחד המפגשים הפיזיים דיברתי עם הסטודנטים על השפעת התרבות של האסטרטגיה השיווקית בזירה הגלובלית. הראיתי להם פרסומות ישראליות וגרמניות לצורך השוואה.