ד"ר לילי לילך מונדקה, ראש המחלקה למדעים במכללה האקדמית ספיר, רשמה פטנט על פיתוח להדברה ביולוגית

גאווה למכללה האקדמית ספיר. פיתוח שנעשה במסגרת מחקרה של ד"ר לילי לילך מונדקה, ראש המחלקה למדעים במכללה זכה להירשם כפטנט להדברה ביולוגית.

ד"ר לילך לילי מונדקה
ד"ר לילך לילי מונדקה

נושא המחקר: זיהוי, אפיון ופיתוח של תבדידים של החיידק Bacillus thuringiensis לייצור תעשייתי של תכשירי הדברה חדשים ידידותיים לסביבה נגד מזיקי חקלאות ויער.

בעקבות התפתחות העולם לחקלאות ירוקה והאיסור ההולך וגדל לשימוש בחומרי הדברה כימיים, יש חשיבות רבה לפיתוח תכשירי הדברה מעולם החי שנחשבים כמדבירים ידידותיים לסביבה. המטרה המפורשת של התוכנית הייתה להגדיר מסלול שיאפשר קידום מחקר ופיתוח של טכנולוגיות וידע חקלאי שיהווה בסיס לפוטנציאל כלכלי בשוק המסחרי הישראלי והבינלאומי של תעשיות ישראליות. המחקר מומן בחלקו 67% ע"י משרד החקלאות ובחלקו 33% ע"י חברה מסחרית השותפה למחקר ושלוותה אותו (חברת ביודליה).

הפטנט הינו תוצר של מחקר משותף של חוקרים מאונ' בן גוריון, מכון וולקני, מכללת אחווה והמכללה האקדמית ספיר בהובלת פרופ' אריה זריצקי מאונ' בן גוריון. במהלך המחקר אותרו שני תבדידים של חיידקי בצילוס שאחד מהם הוכח גנטית במעבדות בספיר כחדש למדע. בחודש האחרון אף נחתם עם חברת ביודליה הסכם למסחור הפטנט.

הפטנט שנקרא על שמו של פרופ' יואל מרגלית ז"ל, הוא תוצר של מחקר ארוך שזכה למימון הקרן התחרותית "ניצן תיבת נח" מטעם המדען של משרד החקלאות. התוכנית היוקרתית עוסקת במימון פיתוח ידע, טכנולוגיות או מוצרים סופיים מהחי והצומח בעלי עניין לתעשייה האגרוטכנולוגית.

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

רוב כספי התקומה יועברו למימון שכר לימוד לסטודנטים כחלק ממהלך לשיקום הנגב המערבי, החל משנת הלימודים הקרובה תוענק מלגה לשכר לימוד מלא לסטודנטים בשנה הראשונה. בנוסף, לראשונה בעוטף עזה יוקמו שתי פקולטות חדשות למקצועות הרפואה ולטכנולוגיות מתקדמות. נשיא המכללה, פרופ׳ ניר קידר: ״תקציב מנהלת תקומה מאפשר לנו למלא תפקיד מרכזי בשיקום ופיתוח הנגב המערבי. גאים להיות מוסד אקדמי המעניק השכלה אקדמית מצוינת, ובמקביל לעודד את כל הסטודנטים שלנו להיות מעורבים בקהילות שמסביבנו". בחודש שעבר אישרה הממשלה את תקציב מנהלת תקומה לשיקום אזור עוטף עזה.
ד"ר וילי אברהם, ראש המחלקה לשיווק טכנולוגי, לימד לאחרונה בבית ספר למנהל עסקים ב Pforzheim University of Applied Sciences בגרמניה קורס בנושא ״עסקים בינלאומיים״. בקורס השתתפו עשרה סטודנטים מגרמניה, סקוטלנד ודרום אמריקה, והוא התנהל במהלך הסמסטר באופן היברידי - חלקו באופן מקוון וחלקו פנים מול פנים עם הסטודנטים ב-Pforzheim. וילי משתף בחוויה שריגשה אותו במיוחד: "באחד המפגשים הפיזיים דיברתי עם הסטודנטים על השפעת התרבות של האסטרטגיה השיווקית בזירה הגלובלית. הראיתי להם פרסומות ישראליות וגרמניות לצורך השוואה.